Észak-Korea megüzente az Egyesült Államoknak, hogy vezetője, Kim Dzsongun kész megvitatni az ország nukleáris fegyvereinek leszerelését Donald Trumppal, az USA elnökével kettejük tervezett csúcstalálkozóján. Ez akár nagy reményeket is kelthet a nemzetközi politika iránt érdeklődő emberek körében, ám van itt egy kis bibi. Nevezetese az, hogy a világtól elzárt rezsim pártközpontjában igencsak mást értenek az atomfegyver-mentesítés feltételei alatt, mint a washingtoni Fehér Házban - kezdi a csúcs előtti szakértői kommentárok ismertetését a CNBC.

Mit értenek alatta?

Az USA-ban a leszerelés szót úgy értik, hogy leszerelés, azaz Észak-Korea megválik nukleáris fegyverarzenáljától, Észak-Korea azonban csak bizonyos feltétek előzetes teljesítése után lenne hajlandó megtenni ezt - figyelmeztetnek szakértők. Ezek közé az előfeltételek közé tartozik, hogy az USA kivonja katonai egységeit Dél-Koreából és feladja a régió fölé vont nukleáris védőernyőjét, azaz azt az ígéretét, hogy atomfegyverekkel is megvédi ottani szövetségeseit.

A phenjani rezsim elképzelései az atomleszerelésről nem újak. Az elmúlt években számos esetben világossá tették azokat azokon a tárgyalásokon, amelyek a rejtőzködő ország és a nemzetközi közösség diplomatái között zajlottak. A dzsucse ideológiát követő ország definíciója a nukleáris fegyverek feladásáról még csak nem is emlékeztet arra, amit erről az amerikaiak gondolnak - írta nemrégiben egy feljegyzésében Evans J.R. Revere, a Brookings intézet vendégtanára.

Régi verkli

Amikor Kim beleegyezett abba, hogy találkozik Trumppal és tárgyal a nukleáris leszerelésről, csak újra elismételte azt a megközelítést, amelyet országa a korábbi tárgyalásokon képviselt. Ez azt jelenti, hogy hosszú, bonyolult egyeztetéseket kezdenek egy megállapodásról, amely arról fog szólni, hogy a két félnek milyen intézkedéseket kellene tennie. Ezzel a folyamattal időt nyernek arra, hogy tovább folytassák az észak-koreai atomprogramot.

Az újságírók egy sajtótájékoztatón megkérdezték Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivőjét, hogy szerinte Trump és Kim ugyanazt érti-e a nukleáris leszerelésen? A válasz szerint az elnök dönti el, hogy miként értelmezi ezt a folyamatot.

Go home!

A nemzetközi közösségből kitaszított ország gondolkodásmódja szerint a következő esetben adnák fel nukleáris programjukat. Az Egyesült Államok megszakítja kapcsolatait minden ázsiai szövetségesével, feladja a kibővített elrettentés politikáját (amely része az Észak-Korea elleni erőteljes gazdasági szankciók rendszere) és kivonja csapatait a Koreai-félszigetről. Magyarán feladja teljes ázsiai szövetségi rendszerét - foglalja össze a helyzetet Victor Cha, a Georgetown University professzora.

Szerinte ahelyett, hogy az USA belemenne egy pingpongozásba arról, ki, mit vár a másik féltől, a Trump-adminisztrációnak írásbeli ígéretet kellene követelnie az észak-koreai vezetéstől arról, hogy le fog mondani nukleáris arzenáljáról és teljes atomfegyverprogramjáról - tette hozzá a szakértő. Ez más megfogalmazás lenne, mint az az általános kijelentés, miszerint a Koreai-félszigetet atomfegyvermentessé kell tenni.

A fotó forrása: Ed Jones/AFP