Nincs szabadulás az EU vasmarkából

Theresa May brit miniszterelnököt sarokba szorították: két ügyben kellene homlok egyenest szembe mennie a brit közvéleménnyel, miközben párttársai egyben biztosak: nem adnak neki újra bizalmat, ha lejár jelenlegi kormányzati ciklusa. Az EU eközben tovább szorítja vasmarkát a briteken.
Komócsin Sándor, 2017. szeptember 5. kedd, 07:08
Fotó: Napi.hu

A brexittel kapcsolatos tárgyalások egy helyben topognak, és nagyon úgy tűnik, hogy Theresa May brit miniszterelnök az egyetlen ember a kerek világon, aki kimozdíthatná az egyeztetést a holtpontról - véli Clive Crook, a Bloomberg publicistája. Két kritikus kérdésben kellene a kezébe vennie az irányítást (végre).

Kétfrontos harc

Az egyik ezek közül az az összeg, amelyet az EU vár az uniót elhagyó Egyesült Királyságról azoknak a szerződéseknek a fejében, amelyeket az elmúlt években EU-s tagállamként kötött. A legmagasabb becslések 100 milliárd euróról szólnak, sajtópletykák szerint May titokban belement 50 milliárdba, de ezt hivatalosan cáfolták. A brüsszeli tárgyalók kikötötték, hogy addig nem beszélgetnek a szigetország és az unió jövendő viszonyáról, amíg nincs egyezség a lelépési pénz ügyében.

A másik kritikus probléma az átmenet ügye. A Philip Hammond pénzügyminiszter javaslata szerint a 2019. márciusi de jure kilépést de facto egy átmeneti periódusnak kellene követnie, amelyben Nagy-Britannia még része maradna az egységes piacnak és a vámuniónak. Ezzel a fokozattal lenne elkerülhető egy gazdasági sokkhatással járó kilépés egyik napról a másikra.

Forró krumpli

A londoni kormány mindkét kérdésben halogatja a határozott állásfoglalást, aminek nagyon nyilvánvaló oka van. Politikai értelemben életveszélyes ügyekről van szó. A brit közvélemény határozottan ellenzi, hogy a brexit egy fillér költséggel is járjon. Végül is, nem ezt ígérték a Leave-pártiak a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás kampányában.

Ami az átmenetet illet, az nem egyszerűen szálka, hanem egyenesen gerenda a brexit támogatóinak szemében. Egyszerűen úgy látják, hogy ezzel elszabotálnák az uniós kilépést

May eddig semmit sem tett annak érdekében, hogy áthangolja a közhangulatot az első kérdésben, illetve hogy legyűrje az ellenállást a másodikban. Mentségére szóljon, hogy a Bloomberg szakírója szerint az EU nyugodtan elfogadhatná, hogy egyszerre tárgyaljanak a múltról és a jövőről, ám a britek kérték az EU-t, hogy engedje útjukra őket nem fordítva, úgyhogy nincsenek abban a helyzetben, hogy diktálják a válásról szóló egyeztetés feltételit.

Bízzák harmadik félre

A Bloomberg publicistája szerint a lelépési pénz ügyében Andre Sapirra, a Bruegel Intstitute szakértőjére kellene hallgatni, aki azt javasolta, hogy bízzák a döntést nemzetközi választott bíróságra. Erre több intézmény is alkalmasnak látszik. Ez a megoldás mindkét felet megszabadítaná a bonyolult, az arcvesztés kockázatával járó vitától. Másra mutogathatnának, mást tehetnének felelőssé az összeg nagyságáért.

Az átmenet ügyében a publicista szerint a miniszterelnöknek pénzügyminisztere álláspontjára kellene helyezkednie. A Leave-pártiakat azzal kellene leszerelnie, hogy a független kutatók állítása szerint gazdasági katasztrófát okozna, ha a szigetország egy csapásra akarna kilépni az EU-ból, ami felerősítené a brexitellenes közhangulatot. Ennek elkerülése a függetlenség híveinek is érdeke.

Búcsút intenének

May pozíciója a hét végén megingani látszott, miután a sikertelen múlt heti brexittárgyalási forduló után pártja aktivistáinak többsége azt akarja, hogy a következő parlamenti választások előtt távozzon a posztjáról. Egy friss felmérésben a megkérdezettek 51 százaléka vélekedett így és kilenc százaléknyian a kormányfő azonnali távozását akarják.

A miniszterelnök a múlt héten fejezte ki abbeli szándékát, hogy 2022-ig maradni akar, amit nem csupán az aktivisták, hanem számos befolyásos tory politikus is elutasít. Ugyanakkor szakértők szerint jelenleg politikai értelemben többe kerülne a miniszterelnök távozása, mint megtartása. Egy dolog biztosnak látszik: semmiképpen sem indítanák újra miniszterelnök-jelöltként. A brexit 2022-re lezárulhat, és Mayjel végül is a kilépés levezénylésére szerződtek.

Hülyeséget csináltak
Az Egyesült Királyság "hülyeséget" csinált a brexittel, és egyedül a brit lakosság tehetné meg, hogy útját állja ennek a rossz iránynak - fejtegette egy konferencián Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke. Persze realistának tartja magát, ezért úgy véli, hogy Nagy-Britannia 2019 márciusában kilép az EU-ból.

Selmayr az egyik legbefolyásosabb vezető az EU bürokráciájában, ezért megszólalásának súlya van. Különösen annak fényében, hogy Michel Barner, az EU brexitügyi főtárgyalója azt mondta, hogy a brit átlagemberekre ráférne némi tanítás a brexit árával kapcsolatban. Ez megvilágítaná nekik, mibe kerül az országuknak az unió elhagyása. Egyébként minden EU-s állampolgárnak részesülne kellene egy olyan oktatásban, amely megmutatná, mit hoz az országának az unió. Selmayr azt is hangsúlyozta, hogy az EU ajtaja a brexit után is nyitva marad az Egyesült Királyság előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.09.06 09:37

@Bahnsteig_Eins: Közel keleti ruszkibérenc az Te vagy ....

Kérdezem tőled, mit tenne imádott ruszki vezetőd, ha egy vele szerződésben álló kormány nem teljesíti a szerződés feltételeit?

Hogy az egyszerű agyaddal is felfogd: Milyen invázió indulna abban az esetben, ha nem tartanánk be pl. a paksi szerződést?

Ez ugyan olyan szerződés szegés lenne, mint ahogy a britek ténykedése is az, ha nem fizetnek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.05 20:13

@Abbe: nem én használtam először a "lelépési pénz" kifejezést, ostoba, ahogy a többi arrogáns fröcsögést ("Nincs szabadulás az EU vasmarkából", stb.) sem. A te hozzászólásaid pedig egy az egyben folytatják ezt az agresszív fröcsögést. Úgy látszik ennyi maradt mára nektek, bérliberáltaknak, a fröcsögés, miután az érvek elfogytak. Ne zavarjon, téged se, a szerzőt se meg az egész liberálmédiát se, hogy ezzel a demagóg, egybites fröcsögéssel a világon semmit nem tudtok elérni, legfeljebb az EU szétesésének felgyorsítását. Persze tudom, hogy nálatok a Közel-Keleten ez a stílus a divat, de civilizált európai ember, mint pl. az angolok, csak kiröhög benneteket.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.09.05 19:14

@Bahnsteig_Eins: Nem lelépési pénzt követelnek Te szerencsétlen...
Csak a szerződés alapján jogosan járó összeget.
A briteknek nem tetszik az EU, ez eddig rendben van.
(csak zárójelben :minden lehetséges követ megmozgattak, hogy bekerüljenek az alapítók közé..)

Mivel nem tetszik néhány politikusuknak a fennálló rendszer népszavazással távoznak. Mivel az EU-nak jár a pénz minden lehetséges módon igyekszik behajtani.
Elég szépen profitáltak az úgymond fejős tehén mivoltukból.
Most megpróbálják egyedül. Legyen szerencséjük, aztán majd elválik igazuk volt e. De rendezetlen számlát nem hagyhatnak maguk után.

Tételezzük fel, hogy nem fizetnek nagy örömödre.
Sokféle módszerrel tudja az EU megnehezíteni életüket, és egészen biztos lehetsz benne, hogy meg is teszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.09.05 18:44

@Abbe: a társasház-hasonlatod annyiban sántít, hogy a britek az EU fejőstehenei voltak hosszú éveken keresztül, ostoba. Tehát nem "egy lakó" költözik el a társasházból, hanem a kevés fizetőképes egyike, aki eddig eltartotta az egész csóró bagázst. Érthető tehát a dühös visítás - amit tőled is hallunk -, a "lelépési pénz" követelése, a kisstílű, fröcsögő fenyegetődzés, amivel csak az az egy baj van, hogy sz@rt se ér ha az angolok beintenek az egész maradék bohóctársulatnak...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.09.05 18:28

@Rodent: " Ha ki akarsz bujni egy szerzodes alol, az bizony kovetkezmenyekkel jar..."

Szerintem tudja mi az ábra, csak annyira rühelli az EU-t, hogy mindegy, hogy mivel csak vagdalkozhasson. Az olvtárs meggyőződéses putyinista, most is az oroszok a követendő példaképei....

Nem akaródzik tudomásul venni, hogy még egy kisvárosi társasházból sem költözhet el úgy, hogy rendezetlen közös költséget hagy maga után.

A briteken is keményen le kell verni azon összegeket amelyek az EU költségvetésének szerződések szerint jogosan járnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html