Cáfolta a görög pénzügyminiszter Jeórjiosz Papaconstantinou a Eleftherotypia című napilapban megjelent információt, miszerint a 110 milliárd eurós EU- és IMF-hitelek futamidejének meghosszabbításáról tárgyalt volna - ezt a pénzügyminiszter szóvivője közölte csütörtökön a Bloomberg szerint.

Egyértelmű határidőket, lépéseket és növekedést kijelölő programmal rendelkezünk - amihez ragaszkodunk is - idézte a görög pénzügyi tárca vezetőjét a Bloomberg. Nem volt ilyen megbeszélés - tette hozzá Papaconstantinou.

A német pénzügyminisztérium szóvivője, Bertrand Benoit, valamint az Európai Bizottság ugyancsak megerősítette: nincs napirenden, hogy Görögországnak több időt adnának.

Nincs megbeszélés, nincs terv, nincs előkészület a Görögországgal fönnálló hitelmegállapodás bármilyen kiterjesztéséről - mondta az Európai Bizottság részéről Amadeu Altafaj szóvivő.

A kérdés a lap szerint azt követően merült fel, hogy az IMF illetékesei arról beszéltek, hogy nem hagynák magára Görögországot 2013-at követően sem, ha ez szükségessé válna. A cikk arra is kitért, hogy Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank (ECB) egykori alelnöke, most Papandreu tanácsadójaként különböző megoldásokat vizsgál a futamidő-hosszabbítással kapcsolatban.

A Wall Street Journal szeptember 17-én jelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalap nem zárta ki a szükség esetén nyújtandó további segély lehetőségét.

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa egy csütörtöki berlini konferencián úgy fogalmazott: "biztos vagyok benne, hogy el tudjuk kerülni a görög, ír vagy más tagállam szuverén adósságának átütemezését".