Lényeges előrelépést nem sikerült elérni a devizaháború kérdésében, a G20-ak homályosan körvonalazható „jelzés értékű iránymutatásban" egyezett meg a jelenlegi, globális növekedési egyensúly javítását célzó nemzetközi erőfeszítések elősegítése érdekében.


Ez a G20 kommünikéje szerint annyit jelent, hogy „ezek a jelzésértékű irányelvek számos olyan iránymutatásból állnak, amelyek azoknak a nagy egyenlőtlenségek kialakulásának időbeni felismerésének mechanizmusát szolgálják, amelyek preventív és korrekciós lépéseket igényelnek".


A vezetők egy jövő évre vonatkozó ütemtervet is összeállítottak, amelyet a Nemzetközi Valutaalap segítségével vezényelnek le - írja az FT tudósításában.

Mire is jók az irányelvek?


A kommüniké kiadása után azonban a tekintélyes pénzügyi lap szerint egyetlen egy vezető, pénzügyminiszter, illetve nemzetközi szervezetek szöuli képviselője sem tudta elmagyarázni, hogy ezek az irányelvek hogyan is fogják segíteni az országokat a közöttük kialakult kibékíthetetlen ellentétek elsimításában és megtalálni a közös nevezőt.

A résztvevők az FT-nek azt mondták, hogy a homályos megfogalmazású kommüniké szövegében is csak egy egész éjszaka tartó „ingerlékeny" hangvételű tárgyalás után egyeztek meg a felek. A G20 tisztségviselők szerint Dél-Koreának sem sikerült megállapodásra juttatnia az USA-t és Kínát a kereskedelmi egyenlőtlenségek kérdésében, de az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada ragaszkodott a közlemény nyelvezetéhez, hogy elkerüljék a G20-ak visszalépésének látszatát.


A miniszterek és a tisztviselők még így is megkönnyebbülhettek, hogy a találkozó nem keserű szájízzel ért véget - jegyzi meg az FT.

Ezt mondták a nagyok


Barack Obama amerikai elnök a találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy „a munka, amit itt végzünk, nem mindig tűnik drámainak. Nem mindig fog azonnali világraszóló változásokat okozni, de lépésről lépésre egyre erősebb nemzetközi mechanizmusokat és intézményeket fogunk építeni, olyanokat, amelyek segítik a gazdaság stabilizálását, biztosítják a növekedést és hozzájárulnak a feszültségek enyhüléséhez."

A brit miniszterelnök, David Cameron arra hívta fel a figyelmet, hogy a devizákra és a kereskedelmi egyenlőtlenségekre nehezedő „feszültségeket" és „nyomást" soha nem lehet egy éjszaka alatt megoldani. Az a legfontosabb, hogy ezeket a kérdéseket multilaterális módon, vérre menő, önző politikák nélkül vitassák meg - hangsúlyozta Cameron.


Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök pedig azt emelte ki, hogy a találkozót nagy feszültséggel teli várakozások előzték meg, amelyet ennek a csúcsnak sikerült elcsendesítenie.

A G20 végül is megőrizte azt a retorikát, melyben arra szólítja fel az országokat, hogy „tartózkodjanak a fizetőeszközök leértékelési versenyétől" és arra ösztönzi az államokat, hogy „a piac által meghatározott árfolyamrendszer felé mozduljanak el, növelve ezzel az árfolyamok gazdasági fundamentumok által is megalapozott flexibilitását."

Az FT szerint ezzel a kijelentéssel minden ország azonosulni tud, még Kína is, amely továbbra is kitart amellett, hogy a jelenlegi szabályozásai és árfolyamrendszere már most is megfelel ezeknek a követelményeknek.