Nincs visszaút - az Egyesült Királyság együtt lép ki az EU-ból

A brit EU-tagságról rendezett népszavazás érvényessége ellen nincs helye jogi vagy politikai kifogásoknak, a választók többségének döntése értelmében Nagy-Britannia ki fog lépni az Európai Unióból - mondta vasárnap Theresa May brit miniszterelnök.
MTI, 2016. október 2. vasárnap, 17:35
Fotó: MTI/EPA

May a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben összehívott, szerdáig tartó éves kongresszusának nyitóbeszédében kijelentette: a júniusi 23-án tartott népszavazás eredménye egyértelmű és törvényes, a referendum a brit történelem legnagyobb arányú szavazása volt a változásra.

"A Brexit Brexitet jelent, és sikert fogunk belőle kovácsolni" - ismételte meg sokszor hangoztatott, mára politikai mottójává vált kijelentését a brit kormányfő a küldöttek ovációja közepette.

Megerősítette a napközbeni sajtónyilatkozataiban már ismertetett tervét, hogy London március végéig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely szabályozza és hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot és aktiválásának bejelentésével veszi kezdetét a szerződésben előirányzott kétévi tárgyalássorozat a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

A brit kormányfő most először adott hozzávetőleges tájékoztatást a cikkely aktiválásának várható menetrendjéről. Eddigi nyilatkozataiban visszatérően csak annyit közölt, hogy ez a lépés az idei év vége előtt nem várható, mivel a brit kormánynak előbb ki kell dolgoznia tárgyalási stratégiáját.

Mikortól ketyeg az óra?

A Konzervatív Párt kongresszusát megnyitó beszédében a brit miniszterelnök kijelentette: a cikkely aktiválásának menetrendje lehetővé teszi, hogy "az óra mindaddig ne kezdjen ketyegni", amíg az elérendő célok nem álltak egyértelműen össze és nem született megállapodás róluk.

A kilépési folyamattal kapcsolatban vannak gazdasági bizonytalanságok, "de az égbolt nem szakadt ránk, ahogy azt egyesek jósolták", a brit gazdaság továbbra is erőteljes, és ez is jelzi, hogy helyes döntés volt várni az 50. cikkely aktiválásával - mondta Theresa May. Hozzátette: nem lesz hirtelen és egyoldalú kivonulás az EU-ból, de nem indokolt a folyamat elindításának késleltetése sem a szükségesnél tovább.
Hangsúlyozta: az 50. cikkely aktiválásáról szóló döntési jogkör kizárólag a kormányt illeti, nem a parlamentet.

Theresa May ezzel egyenes utalásokat tett azokra a kezdeményezésekre, amelyek célja a kilépési folyamat elindításának megakadályozása abban az esetben, ha ahhoz a parlament nem adta előzetes hozzájárulását.

A brit kormány kezdettől fogva azt vallja, hogy a cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik. Ezt az álláspontot azonban többen is jogilag megtámadták, azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia EU-tagságát törvény rögzíti, és ezt kormányzati döntéssel nem lehet felülírni.

Nincs kimaradási lehetőség

A kereseteket, amelyeket az egyik vezető londoni ügyvédi iroda nyújtott be egyesítve, a londoni felsőbíróság ebben a hónapban tárgyalja.
Theresa May vasárnapi kongresszusi beszédében kijelentette: az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az EU-ból, "a Brexitből nincs kimaradási lehetőség".

A brit kormányfő ezzel egyenes utalást tett Skóciára, ahol a választók nagy többsége az országos átlaggal ellentétben az EU-tagságra szavazott. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Theresa May vasárnap azonban kijelentette: soha nem fogja megengedni, hogy "megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság négy nemzetének (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország) kincset érő unióját".

Megerősítette, hogy a brit kormány tavasszal kezdeményezi a brit EU-tagságot rögzítő, 1972-ben kelt törvény visszavonását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.10.02 22:44

@Csiriz_a_torzsvendeg:

Öcsém, neked mindegy, rendben van.
Bízzuk az angolokra, majd ők, a toryk, a peerek, az ügyvédek elintézik...
Nélküled és remek tanácsaid nélkül is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csiriz_a_torzsvendeg, 2016.10.02 22:44

@HauserArnold: és ha már linkelünk, ez ma a BBC szalagcíme:

Hungary referendum rejects EU mandatory migrant plan

http://www.bbc.com/news/world-europe-37528325
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csiriz_a_torzsvendeg, 2016.10.02 22:41

@HauserArnold: tőlem az Angol Kéményseprők Szakszervezetének a véleményét is belinkelheted a Brexittel kapcsolatban, a lényegen nem változtat, a Brexit csak Brexit marad...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.02 22:35

Pro-EU Tory rebels reveal their plan to fight Theresa May's 'harsh Brexit'
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/tory-group-vows-to-fight-economic-damage-from-harsh-brexit-a7341976.html

csirizike, nagy alkoholkedvelő, olvasd el a cikket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.02 20:14

Anglia cserbenhagyta Európát, és a szegényebb államait. Nem akar hozzájárulni az EU szegényebb országainak a felzárkóztatásához. Én egyszerűen azt sem értem, hogy ennyi jó mérnökkel és informatikussal, miért kellett eladni például a Matávot is? Magyarországot teljesen kicsinálták a vezetői. Én a helyükben erről tartanék népszavazást. Nyugodjanak meg, mind a 8 millió magyar elmenne szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html