Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni alsóházban szeptember elején beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

Maros Sefcovic szerint a kilépési megállapodást teljes mértékben, változtatások nélkül végre kell hajtani. "A megállapodást nem kell, és nem is lehet újra tárgyalni, nemhogy egyoldalúan megváltoztatni, figyelmen kívül hagyni, vagy egyáltalán nem alkalmazni."

Szavai szerint "nem lehet elégszer hangsúlyozni", hogy az elfogadott szöveg egyes lényegi pontjait kifejezetten az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodás, és az azt követő békefolyamat eredményeinek védelme érdekében fogalmazták, ideértve a kemény határellenőrzés elkerülését is. A megállapodás elismeri Észak-Írország egyedülálló körülményeit, lehetővé téve további fejlődését és a jólét biztosítását - emlékeztetett Sefcovic.

Az uniós biztos aggodalmát fejezte ki a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó brit rendszer miatt, amely az azonos tartózkodási engedéllyel rendelkezők különböző kategóriáit állapítja meg. Ez aláássa a jogbiztonságot, és befolyásolja az érintettek jogait. Nem lehet két egymástól megkülönböztetett kedvezményezett csoportja a kilépési megállapodásnak - mondta a biztos.

Az átmeneti időszak közelgő vége miatt a Egyesült Királysággal folytatott brexit-ügyi tárgyalás előre haladásáért felelős vegyes bizottságnak legkésőbb október elején üléseznie kell, és át kell tekintenie az eddig elért eredményeket.

Az EU teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy a rendelkezésre álló időn belül konstruktívan, hatékonyan és időben végre hajtsa a kilépési megállapodásban foglaltakat - tette hozzá Sefcovic.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes kilencedik fordulója hétfőn kezdődött Brüsszelben.