Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Majdnem 6000 diák tanult informatikai vagy ehhez nagyon hasonló szakon Szlovákiában az elmúlt évben, ebből alig több mint 1200 volt lány - ismertette az IVO társadalomkutató intézet adatait a pozsonyi Új Szó. A felmérésben négyszáz 14 és 17 év közötti lány válaszai alapján vizsgálták az informatikához való hozzáállásukat és szakmai terveiket.

A megkérdezett lányok 21 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy informatikus legyen, ám csupán 3 százalékuk állította biztosra, 18 százalékuk pedig egyelőre bizonytalan. A válaszadók majdnem négyötöde kizártnak tartotta, hogy számítástechnikai irányban tanuljon tovább. Nagy részük nem érdeklődik ilyen jellegű szakok iránt (49 százalék), vannak, akik nehéznek tartják (35 százalék) és vannak, akik nem tartják magukat alkalmasnak erre a szakmára (26 százalék).

A nők IT-szektorban való részvételét támogató szervezet igazgatója, Petra Kotuliaková szerint az alacsony számítástechnikai önbizalom a lányoknál az általános iskoláig vezethető vissza. "Amikor a fiúk megérkeznek az informatikaórára, hozzák magukkal a szokásaikat és a trükkjeiket. Ezekkel kicsit gyorsabban tudják megoldani a feladatokat. De ez nem jelenti azt, hogy tudásbeli eltérések lennének a nemek között". Szerinte a lassabb feladatmegoldás a lányoknál blokkot hoz létre, ami összefügg azzal, hogy nem gondolkodnak informatikusi karrieren.