BUX
38240

Nő a feszültség az ECB-ben

Továbbra is alapvetően pozitív irányba haladnak a dolgok az eurózónában, lényegében nincs inflációs nyomás, a jelenlegi monetáris politika helyes, a kockázatok azonban növekednek – olvasható ki az Európai Központi Bank (ECB) havi jelentéséből, amelynek szövege szinte megegyezik a legutóbbi ülés utáni közleménnyel. Elemzők szerint a kormányzótanácsban nő a feszültség.

Kasnyik Márton, 2010. december 9. csütörtök, 13:32

Az ECB szerint az államok adósságválsága miatt megnövekedett a bizonytalanság a valutaunióban, ám a jelenleg folytatott monetáris politika iránya alapvetően helyes. Az eurózóna jegybankja szerint a belső fogyasztás növekvő mértékben járulhat hozzá a gazdaság lendületéhez, ám számos szektor kényszerülhet leírásokra, kiigazításokra.

Miközben Jean-Claude Trichet jegybankelnök a sajtó kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy a kormányzótanács "túlnyomó többsége" az ECB államkötvény-vásárlások növelése mellett volt a legutóbbi ülésen, az ING Reutersnek nyilatkozó amszterdami elemzője szerint hamarosan visszatérhet a megosztottság ebben a kérdésben.

Ha tovább romlik a piaci bizalom a gyengébb eurózóna tagokban, akkor az ECB-nek még inkább meg kell növelnie a kötvényvásárlásait - ezt azonban a kormányzótanács hagyományos "héjái", Axel Weber és Jürgen Stark egyre kritikusabban szemlélik. Szerintük ugyanis a jegybanki kötvényvásárlás - a piaci fegyelem lazításával - felelőtlen költségvetési politikájuk megtartására ösztönzi a gyenge eurózóna-tagokat.