A TNS Global Affluent Investor felmérése szerint 31 millió tehetősnek számító háztartásával az Egyesült Államok a világ gazdaságilag legvirágzóbb országa - derül ki az ELTE TáTK hírleveléből. A világszerte 24 országban 12 ezer személy megkérdezésével készült vizsgálat szerint a gazdagok négyötöde továbbra is a nyugati féltekén él, ám India és Kína már megelőz számos európai országot. A két ázsiai államban ugyanis több olyan állampolgár él, akinek 100 ezer dollár vagy ennél több befektetésre alkalmas tőkéje van. A kutatás szerint az öt leggazdagabb ország között India és az Egyesült Arab Emírségek is szerepel mint olyan állam, ahol számos állampolgár rendelkezik 1 millió dollár feletti befektethető összeggel. Az európai országok közül az első ötbe csak Svédország került be.

A tehetősek aránya természetesen rendre nagyobb a kicsi és gazdag országok lakói körében, így Luxemburgban (29 százalék) vagy Szingapúrban (20 százalék), ugyanakkor a jelentős népességgel rendelkező államok között látványos kontraszt mutatható ki. Az Egyesült Államokban például a lakosság 27 százaléka él különösen jó anyagi körülmények között, míg Kína esetében ez csak 1 százalék.

Hasonlóan különbségek vannak regionálisan, a gazdagok demográfiai jellemzői alapján. Észak-Európában és Észak-Amerikában a módos emberek átlagos életkora 57 év, míg Ausztráliában, valamint Szingapúrban és Hongkongban 40 év körül mozog. Emellett Indiában és Közép-Európában a gazdag családok döntéshozói rendszerint férfiak (80, illetve 79 százalék), Észak-Amerikában (49 százalék) a két nem szerepe kiegyensúlyozottabb.