Nő a káosz - Ezért is gyengül a forint

A rendőrség korábbi ígérete ellenére, miszerint békén hagyja a tüntetőket az isztambuli Taksim téren, rohamot indított a demonstrálók ellen. A tiltakozók egy része Molotov-koktélok hajigálásával válaszolt a könnygázra. Az elmérgesedő helyzet rossz a gazdaságnak.
NAPI, 2013. június 11. kedd, 11:15

A török rendőrség több száz fős osztaga ma reggel könnygáz- és vízágyútámadást indított a kormányellenes tüntetők ellen az isztambuli Taksim téren, leszedték a tiltakozók plakátjait és elbontották a barikádjaikat. A roham nem hozott sikert: a demonstrálók erőszakra hajló csoportja Molotov-koktélokkal válaszolt - jelentette a Financial Times. Órák elteltével csak a csata folytatódásáról érkeztek jelentések. A demonstrálók fő csoportja elhatárolta magát a hozzájuk csatlakozott vadul viselkedő társaiktól. A török televízió élőben közvetítette az utcai harcot - a tüntetések tíz nappal ezelőtti kezdete idején a média mélyen hallgatott a hatóságok durva fellépéséről, ami hozzájárult a tiltakozás kiterjedéséhez.

A rendőrség korábban az ígérte, hogy a tüntetők a térrel szomszédos Rezi parkban maradhatnak, amíg egyezségre nem jutnak a kormánnyal. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a török köztársasági eszme szimbolikus helyének számító városrészt teljesen át akarják építeni. A rendőrségi támadás meglepetésként érte a megfigyelőket, mivel Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, azt ígérte, hogy szerdán találkozik a tüntetők képviselőivel. Előzőleg tolvajoknak és vandáloknak nevezte őket, akik viszont iszlám autoritárius rezsim kiépítésével vádolják a kormányfőt.

Hullámvasúton a líra

A tiltakozások kirobbanása megrázta a pénz- és tőkepiacokat, nem csupán az isztambuli tőzsdét, amely egy hét alatt 15 százalékkal zuhant, hanem a török lírát és vele más feltörekvő országok devizáit is. A jegybank néhány órával ezelőtt jelentette be, hogy a GDP éves összehasonlításban három százalékkal nőtt az első negyedévben, ami jobb a vártnál. A folyó fizetési mérleg hiánya viszont nyolcmilliárd dollár lett áprilisban.

A jegybank azt is közölte, hogy rövid távon szigorítja monetáris politikáját. Főként a hiteltelezés visszaszorításával igyekszik úrrá lenni az elmúlt hónap - nem csupán törökországi - fejleményei miatt a devizapiacokon kialakult nagy árfolyamhullámzásokon. Emellett közvetlenül is beavatkozhatnak a líra védelme érdekében. A török valuta egy százalékkal erősödött a bejelentés hatására. Elemzők szerint a bank lépései attól függően lehetnek hatásosak vagy hatástalanok, hogy miként alakul a politikai feszültség Törökországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

disszidens95, 2013.06.11 23:21

@Vote: Tuntetunk vagy torunk zuzunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.11 17:24

De orbániának is kellett a nagy márciusi blama, hogy egyáltalán hallgasson szakemberekre... Még ha a médiában mindent a fővezír irányít is, bár jogász...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.06.11 15:51

Kérdezzêk meg az mszp-t. Ôk tudják hogyan kell szétlövetni a tüntetôket, demokratikusan. A török kormánynak ráadásul van egy elônye az mszp-vel szemben, dübörög a gazdaság és élvezik a többség támogatását.

Na de majd jönnek a demokraták és felfegyverzik a itt is a terroristákat, mint Szíriában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html