Hathónapos mélypontra csökkent a feldolgozóipari BMI, miután a korábbinál kisebb mértékben nőtt májusban a termelés, az új megrendelések volumene és a foglalkoztatottság. Az összesített növekedés azonban nem akadt meg, 11 hónapja javul a feldolgozóipar helyzete.

Az eurózónás tagállamok közül Hollandiában 53,6 pont, Olaszországban 53,2 pont, Spanyolországban 52,9 pont, Németországban 52,3 pont, Görögországban 51 pont, Ausztriában 50,9 pont, Franciaországban 49,6 pont lett a BMI. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.)

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a BMI májusi csökkenése tovább növeli a nyomást az európai politikai vezetőkön, hogy élénkítsék a gazdaságot, elkerülendő a deflációt.

A közgazdász szerint azonban ennél kicsit bonyolultabb a helyzet. A feldolgozóipar egyrészt növekszik, másrészt a szolgáltató szektor adataival együtt nézve látszik, hogy a második negyedévben 0,5 százalékkal nő az eurózónás bruttó gazdasági össztermék (GDP). Általános gyengülésről nem lehet beszélni, mert nagy különbségek vannak az egyes országok között, azaz inkább nemzeti szinten kell javítani a versenyképességet.