Női miniszterelnöke lesz Szerbiának

Néhány napig kérdéses volt, hogy sikerül-e biztosítani a szerb parlamentben a kellő számú szavazatot az új kormányfő megválasztásához, csütörtökre azonban biztossá vált, hogy a 250 tagú törvényhozás legalább 156 tagja megszavazza Szerbia első női miniszterelnökének kinevezését.
Domokos Erika, 2017. június 22. csütörtök, 14:31
Fotó: MTI/AP

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) értesülése szerint a kormánykoalíció nagy része biztosan megszavazza Ana Brnabic eddigi közigazgatási miniszter kormányfővé választását - írja az MTI. Kivételt talán az Egységes Szerbia nevű párt hat tagja képez, elnökük ugyanis korábban többször is kijelentette, nem fogadja el, hogy egy nyíltan leszbikus nő legyen Szerbia miniszterelnöke, ezért ellene fog voksolni. A legnagyobb szerb párt, a Szerb Haladó Párt (SNS) képviselői - válaszként erre - leszögezték, a kormánykoalíció azon tagjai, akik nemmel szavaznak, ellenzékbe kerülnek.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök, a SNS elnöke visszafogottabban fogalmazott, amikor arról beszélt, az utolsó pillanatig igyekszik meggyőzni a kételkedőket arról, Ana Brnabic jó miniszterelnöke lesz az országnak.

A várakozások szerint a kormány két új minisztériummal bővül, az erről szóló vita már szombaton megkezdődhet a parlamentben. Ezt követően mutatja be a miniszterelnök-jelölt a programját és kabinetjének tagjait, majd a képviselőház az új kormányról szavaz, a tárcavezetők és a kormányfő pedig leteszi esküjét. Mindennek június 30-ig meg kell történnie, a határidő megsértése ugyanis újabb előrehozott választást jelentene Szerbiának, ahol az utóbbi öt évben már három parlamenti voksolás volt.

A nyugat-balkáni országnak azért lesz új miniszterelnöke, mert Aleksandar Vucic miniszterelnökként indult az áprilisi elnökválasztáson, és megnyerte azt, így megüresedett a kormányfői szék. Volt kormányfő lemondása és az új kinevezése közötti időszakban Ivica Dacic külügyminiszter a megbízott miniszterelnök - írja az MTI.

Kép forrása: MTI/AP/Darko Vojinovic

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2017.06.22 15:57

Hány muzulmán országot is vezethetne leszbi nő? Tényleg, Szaúd-Arábiában kaphatnak már nők jogsit? De a koránimádók abszolút integrálhatóak a libsi Európába! :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html