Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió vezetői azt akarják, hogy vagy az unió döntés-előkészítő és -végrehajtó testülete, az Európai Bizottság, vagy az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke a jövőben nő legyen - adta hírül a Financial Times. A nemek közötti egyensúly biztosítására lehetőséget kínál, hogy az európai parlamenti (EP)-választások után megújul az EU teljes "tisztikara".

Egy blogbejegyzésben 70 jelenlegi és korábbi EU-s vezető szólította fel az európai politikai közösség megválasztandó képviselőit, hogy olyan vezető testületeket állítsanak össze - beleértve ebbe az elnököket és az elnökhelyetteseket is -, amelyek tagjainak fele nő. Ez nem a női egyenjogúság kérdése, hanem az európai társadalom egészének érdeke. A nők ugyanis nem egy kisebbség tagjai, akiknek "reprezentatív" jelenlétet kell biztosítani - fogalmaznak az álláspontjukat rögzítő dokumentumban.

Fél év múlva kiderül

A várakozások szerint a nacionalista és EU-ellenes pártok növelni fogják a befolyásukat az EP-választás eredményeként, ami azt jelenti, hogy a parlament a korábbinál megosztottabb lesz. Így nagyobb kihívást jelent majd a megüresedő vezetői posztok elosztása. Ez azonban nem lehet akadálya a változtatásnak. Jelenleg a 21 európai bizottsági biztos közül mindössze nyolc nő, a hat elnökhelyettes között pedig csak egy nő található.

A blogposztot mások mellett aláírták az európai pártcsaládok jelöltjei az európai bizottsági posztra (Manfred Weber az Európai Néppárt, Frans Timmermans, a szocialisták és demokraták jelöltje, illetve Ska Keller és Bas Eickhout a zöldek párosa). Nem biztos ugyanakkor, hogy közülük kerül ki az új bizottsági elnök, mert az uniós tagállamok vezetői nem értenek egyet abban, hogy a pártcsaládok jelöltjei közül válasszanak-e valakit vagy ettől teljesen függetlenül, ha tetszik: szabadon döntsenek.

Az új Európai Bizottságnak novemberre kell összeállnia, az Európai Tanács új elnökének nem sokkal ezt követően kell megkezdenie a munkáját. Szakértők arra számítanak, hogy az európai döntési folyamatok lassúsága miatt nem sikerül majd tartani ezeket a határidőket.