Az orosz férfiak nagyjából fele úgy gondolja, jobb, ha a nők nem dolgoznak és ezzel a nők 22 százaléka is egyetért - derül ki az Otkrite Bank közvélemény-kutatásából, amit a nőnap alkalmából készített. (Nesze neked virágcsokor...) A megkérdezett orosz férfiak 55 százaléka úgy gondolja, hogy a nők első számú feladata az anyaság és a háziasszony-szerep eljátszása.

Az Kaukázus északi részén és a volgai régióban élő, nagy muszlim populációt magában foglaló lakosság körében még erőteljesebb ez a nézet. Ott a férfiak 64 százaléka gondolkodik így. A skála másik végén Szentpétervár és a leningrádi régió található, ahol 38 százaléka a tradicionális családmodellben hívő férfiak aránya, míg Oroszország északnyugati részén 43 százalék.

QP | Quality Placement

Ezt a nézetet a nők 37 százaléka osztja, 51 százalékuk úgy gondolja, hogy a joguk van nekik maguknak eldönteni, milyen szerepet kívánnak betölteni a társadalomban. Ebben a kérdésben is elsősorban Szentpéterváron és az északnyugati régióban a leghatározottabb az egyenjogúság-pártiak aránya.

A férfiak és a nők fele úgy gondolja, hogy a férfinak anyagilag támogatnia kell nő partnerét, ha ebben megállapodnak, miközben a férfiak 39, a nők 35 százaléka szerint ez a férfiak felelőssége és kész. Csak az előbbiek 10, az utóbbiak négy százaléka gondolja úgy, hogy a pároknak pénzügyi szempontból egyenlőnek kell lenniük. Még kevesebben hiszik, hogy a nő pénzügyi függése a férfitől lerombolhatja a kapcsolatukat.

Egy másik felmérés, amelyet a Synergy University készített, azt találta, hogy az oroszok több mint 51 százaléka nem akarja, hogy nő főnöke legyen a munkahelyén. A megkérdezettek többsége azt hiszi, hogy a nő vezetők érzelmesebbek és kevésbé összefogottak, mint férfi kollégáik.