Normalizálódott a szerbiai gázellátás

Normalizálódott a gázellátás Szerbiában, miután az ország ismét megkapja Oroszországtól a szükséges gázmennyiséget - idézte kedden Aleksandar Antic energiaügyi minisztert a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.
MTI, 2014. november 11. kedd, 09:10

Október utolsó napján számolt be a szerb sajtó arról, hogy Oroszország 28 százalékkal csökkentette a Szerbiába szállított gáz mennyiségét. Az információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azért döntött a csökkentésről, mert belgrádi látogatásakor Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem írta alá a szerb gáztartozás márciusig történő kifizetéséről szóló megállapodást.

Antic most azt közölte: miután Vucic és Putyin telefonon egyeztetett, helyreállt a gázellátás, és nincs szükség az udvarnoki (Banatski Dvor) tározó készleteire. Ez a tározó 450 millió köbméter gáz tárolására alkalmas.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a jövő hétre várható a gázadósság rendezéséről szóló szerződés aláírása. Belgrád mintegy 225 millió dollárral tartozik Moszkvának, az első - 100 milliós - részletet az idei év végéig kell kifizetni, a többit pedig 2015 és 2016 folyamán - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK