BUX

Norvégia felfüggesztette a menekültek Oroszországba toloncolását

Norvégia egyelőre leállította az Oroszországba történő kitoloncolásokat, mivel Moszkva a legfrissebb információk szerint a visszaküldött szíriai menekülteket hazájukba szállítja, ami ellentmond az európai emberi jogi egyezményeknek - derült ki a norvég bevándorlási hivatalnak az NRK közszolgálati televíziónak egy hétfőn eljuttatott elektronikus leveléből.

Inforádió, 2016. március 21. hétfő, 20:12

A jövőben csak olyan szíriai menekülteket lehet visszaküldeni, akik valamiféle közvetlen kapcsolattal rendelkeznek Oroszországban. Mintegy ezer menedékkérelmet újra megvizsgálnak a norvég hatóságok.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de a schengeni övezethez tartozik. Mindamellett tavaly november 26. óta határellenőrzést vezetett be, hogy csökkentse a menekültek beáramlását. A norvég törvényhozás novemberi döntése értelmében menedékkérelmük vizsgálata nélkül visszaküldték azokat a menekülteket, akik korábban tartózkodási engedéllyel rendelkeztek Oroszországban.

Az 5,1 millió lakosú észak-európai országban tavaly mint harmincezren kértek menekültstátust és összesen 5500 menedékkérő utazott Norvégiába az északi sarkköri orosz határon át. A kormányzó, jobboldali Haladó Párt politikusa, Sylvie Listhaug bevándorlási miniszter ismételten biztonságos országnak minősítette Oroszországot.