Nőtt a munkanélküliség, romlott a boltok forgalma Oroszországban

Oroszországban emelkedett a munkanélküliségi ráta októberben, és lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. november 20. kedd, 16:42
Fotó: AFP - Alexey Druzhinin.

Az orosz statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy októberben 4,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, miután szeptemberben történelmi mélyponton, 4,5 százalékon állt.

Októberben 3 millió 611 ezer munkanélkülit tartottak nyilván Oroszországban, ami 177 ezerrel, 5,2 százalékkal haladja meg a szeptemberit.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az idei évre átlagosan 4,8 százalékos munkanélküliséggel számol a tavalyi 5,2 százalék után.

Ugyancsak az orosz statisztikai hivatal hozta nyilvánosságra, hogy októberben tavaly augusztus óta a legkisebb ütemű, 1,9 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése a szeptemberi 2,2 százalék után. Az idei első tíz hónapban 2,6 százalék volt a bővülés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az orosz gazdaságot szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok és az EU, ami inflációt idézett elő a gazdaságban. Viszont ennek hatásait eddig kiheverték, mert a magas olajár és a dollárban való denominálás tőkét hozott a rendszerbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK