Nőtt a jókedv az eurózónában

Júliusban javult a befektetői hangulat az eurózónában, a Sentix gazdaságkutató intézet hangulatindexe két hónap csökkenés után 10,1 pontra emelkedett a júniusi 8,5 pontról.
MTI-Eco, 2014. július 7. hétfő, 12:54
Fotó: Reuters

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége az üzleti hangulat romlására, az index 8 pontra csökkenésére számított, s egy elemző sem volt, aki szerint eléri a 10,1 pontot júliusban az index.

Az eurózóna gazdasági helyzete a befektetők szerint erősödik a következő hat hónapban. Az előremutató várakozásokat mérő alindex 18,3 pontra emelkedett júliusban a korábbi 17 pontról.

A felmérésben megkérdezett befektetők az eurózóna gazdasági helyzetében is javulást láttak. Az aktuális körülményeket mérő alindex a júniusi 0,3 pontról júliusra 2,3 pontra nőtt.

A Sentix szerint több hónapnyi pesszimizmus után erősödik a bizalom az iránt, hogy gazdasági növekedés lesz az eurózónában. A bizalom javulásában az Európai Központi Bank legújabb monetáris lépései és a világgazdaság teljesítményének növekedése játszottak szerepet.

HOZZÁSZÓLÁSOK