Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Napokon át tartó kommunikációval beharangozott múlt heti beszédében három kihívásnak kellett volna megfelelnie Theresa Maynek, az Egyesült Királyság miniszterelnökének, ám ebből csak a legkönnyebbet sikerült teljesítenie. Ezért nőtt a veszélye annak, hogy Nagy-Britannia kizuhan az EU-ból, ráhozva annak katasztrofális következményeit elsősorban a szigetországra és részben az EU-ra is - írják a Bloomberg szerkesztői.

May beszédének legjobb része a kormányfő hangneme volt. Pozitív, barátságos tónusban beszélt az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatáról azt követően, hogy az elmúlt hónapokban egyik fél sem tartózkodott a másikat érintő csípős megjegyzésektől. A londoni kormány vezetője visszafogottan fogalmazott, hangsúlyozva a felek közös érdekeit.

Mennyi az annyi?

Ha azonban a részletekre figyelünk, akkor a beszéd csalódást okozott. A felek tárgyalásai holtpontra jutottak azzal kapcsolatban, mennyit kellene fizetnie a szigetországnak korábban vállalt uniós kötelezettségei fejében. May ezzel kapcsolatban azt mondta: semmi sem kényszerítheti a briteket arra, hogy többet tegyenek a közösbe vagy vegyenek ki onnan, mint amennyire a jelenlegi uniós költségvetés kötelezi őket. Az Egyesült Királyság megfelel a tagság alatt vállalt kötelezettségeinek.

Ebből a szövegből kiderül, hogy London kész jelentős befizetésről tárgyalni - ami a Bloomberg szakírói szerint jó dolog -, ám még mindig nagyon homályos a kép. Az egyik ember vállalása a másik félreértése - tartja a mondás, ráadásul a jelenlegi uniós költségvetés emlegetése újabb teret nyit a vitára. Ez ugyanis arra utal, hogy jóval kisebb összegre gondolnak Londonban, mint Brüsszelben.

Milyen időszakról lenne szó?

A másik kritikus pont, amit May nagyobb részben homályban hagyott, az átmeneti időszak kérdése a 2019. márciusi de jure brexit és a de facto kilépés között. Annyi kiderült, hogy a brit kormány szerint ez alatt az időszak alatt érvényben kellene maradniuk a jelenlegi gazdasági-kereskedési szabályoknak. Ez ismét csak jó dolog, bár számolni kell azzal, hogy erről az EU-nak a maga legendásan lassú módján döntenie kellene.

Forrás: Daniel Leal-Olivas/AFP)

Zavart kelt ugyanakkor, hogy a miniszterelnök nem átmeneti időszakról, hanem végrehajtási időszakról beszélt. Ez azt feltételezi, hogy a brexit életbe lépésének időpontjában már lesz egy terv, amelynek végrehajtásához időre van szükség. Nem lesz ilyen terv - állítják a Bloomberg szakértői.

Sőt az is lehet, hogy 2019 márciusáig el sem kezdődnek a tárgyalások a függetlenné vált Egyesült Királyság és az Európai Unió új kereskedelmi kapcsolatairól. Emellett a két év, amelyről May "végrehajtási időszakként" beszél kevés lenne az ezzel kapcsolatos kiterjedt, bonyolult alkudozások lebonyolítására.

Húzzanak bele!

Összességében egy valami hiányzott fájóan a kormányfő beszédéből és hiányzik kormányának politikájából: az egészséges sietség. Mayt továbbra is fogva tartja, hogy biztosítani kell országának brexitpárti lakóit: országuk ténylegesen és valóságosan ki fog lépni az EU-ból. Ezért még mindig a nagy elhatározásokról és célokról beszél, pedig válásról folytatott tárgyalások idején ezen már túl kellene lennie.

Ami a kilépés részleteit - benne az átmenetet - illeti, azonnal tisztázni kellene ennek feltételeit. A lelépési pénzről vagy meg kellene állapodni, vagy el kellene indítani az ezzel kapcsolatos független választott bírósági eljárást. A jelenlegi feltételek alapján álló gazdasági viszonyról meg kellene állapodni, mégpedig időhatár nélkül.

Az előbbi jó sok pénzbe fog kerülni, az utóbbi kitolja a de facto függetlenséget, ami nyilván sokaknak fogja csípni a szemét. Ha azonban mindezt rendeznék, akkor el lehetne kezdeni tárgyalni a felek jövőbeli viszonyáról.

Mostanra a brexitnek nem a nagy ideálokról kellene szólnia, hanem a kicsi kis részletekről. Ha ezen a fázison nem sikerült túljutni, akkor a kilépés szükségtelen kárt fog okozni az uniónak és súlyos megrázkódtatást Nagy-Britanniának. Theresa Maynek és kormányának magasabb sebességre kellene kapcsolnia!

Merkel keményebb lesz

Rossz hír a brit kormánynak Angela Merkel vártnál gyengébb választási sikere - írta a Bloomberg. Kevésbé számíthat a régi-új kancellár segítségére a holtpontra jutott ügyek megmozdításában, Merkelnek ugyanis fél szemét a megerősödött nacionalista Alternatíva Németországnak (AfD) párton kell tartania. Ha megkönnyíteni a britek távozását az EU-ból, azzal az euroszkeptikus politikai erő kezére játszana, hiszen az átvehetné a mondást, miszerint az unión kívül is van élet.