Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A foglalkoztatási és társadalombiztosítási minisztérium kedden közölt adatai szerint 79 154 ember jelentkezett a munkaügyi hivatalokban, így a regisztrált munkanélküliek száma október végére 4 millió 526 ezer 804-re emelkedett. A mezőgazdaságban 12,36, az iparban 0,67, a szolgáltatói szektorban 2,14, az építőiparban pedig 1,64 százalékkal növekedett az elbocsátások száma.

Fél éven keresztül, februártól július végéig folyamatosan csökkent a munkanélküliek száma, a trend augusztusban tört meg, azóta ismét növekszik. Mindazonáltal idén októberben így is több mint 280 ezerrel kevesebb munkanélkülit tartottak nyilván az egy évvel korábbihoz képest, az év első tíz hónapjában pedig 174 534-gyel csökkent számuk, ami 1998 óta a legnagyobb mértékű apadásnak felel meg.

A más módszertannal dolgozó, az aktív álláskeresőket számszerűsítő statisztikai hivatal negyedévente közöl adatokat. Szeptember végén 5,43 millió álláskeresőt tartott nyilván, így a munkanélküliségi ráta 23,67 százalékon állt.

Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdasága tavaly került ki a recesszióból, a harmadik negyedévben 0,5, a másodikban pedig 0,6 százalékkal növekedett a spanyol bruttó hazai termék.