BUX
38240

Nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

A vártnál magasabb értékre emelkedett márciusban az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

MTI-Eco, 2015. április 1. szerda, 11:14

Márciusban 52,2 pontra, 10 havi csúcsra emelkedett a februári 51,0 pontról a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. Az előzetes érték 51,9 pont volt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI 2013 júliusa óta áll az 50 pontos határ felett.

A végleges márciusi BMI kissé magasabbnak bizonyult az előzetes értéknél, ami újabb jele annak, hogy az euróövezet kezd kilábalni a tavalyi gazdasági lassulásból - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Az iparvállalatoknak előnyére volt az euró gyengülése annak kettős hatása ellenére is, miután a külpiaci versenyképesség növekedése mellett drágítja az importot a belföldi piacokon.

Az új megrendelések közel egy éve a legnagyobb mértékben növekedtek, ami azzal együtt, hogy a feldolgozóipar három és fél éve a legnagyobb ütemben növelte az alkalmazottak számát, az elkövetkező hónapokban várt fenntartható növekedésbe vetett bizalomra utal - tette hozzá.