A Markit Economics piackutató elemzése szerint ugyanakkor stagnálás közeli állapotban maradt októberben az eurózónás feldolgozóipar. A lassú gazdasági növekedés visszafogta a termelésnövekedés ütemét a feldolgozóiparban és a foglalkoztatottak száma is csak kicsivel nőtt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az országokra lebontott külön statisztikák ismét megmutatták, hogy komoly különbségek vannak az eurózóna egyes tagállamai között. Az ír BMI 56,6 pont lett, a holland 53 pont, a spanyol 52,6 pont, a német 51,4 pont, az olasz 49 pont, a görög 48,8 pont, a francia 48,5 pont, az osztrák 46,9 pont.

A Markit közleménye szerint csak négy országnál javult októberben a BMI mutató: Írországban, Hollandiában, Németországban és Görögországban.

A feldolgozóiparban a belföldi kereslet gyenge volt, de ezt ellensúlyozni tudták a külföldi megrendelések. A kivételt itt Franciaország és Ausztria jelentette, ahol a külföldi megrendelések száma is csökkent.

Rob Dobson, a Markit vezető közgazdásza szerint a feldolgozóipar nem nyerte vissza azt a lendületet, amely az év első részében jellemezte, ezért valószínűleg nem tud érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. Az iparági foglalkoztatottak számának növekedés szintén nem várható, mert a cégek költségcsökkentéssel reagálhatnak a nehezebb körülményekre.