Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi előzetes értéke 52,3 pontra, 13 havi csúcsra emelkedett az áprilisi 52,0 pontról. Elemzők változatlan értéket, 52,0 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI májusi előzetes értéke 53,3 pontra, négyhavi mélypontra csúszott vissza az áprilisi 54,1 pontról. Elemzők enyhébb mértékű csökkenést, 53,9 pontot vártak májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI májusi előzetes értéke 53,4 pontra, háromhavi mélypontra csökkent az áprilisi 53,9 pontról. Elemzők 53,8 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulására utal.

Májusban valamelyest veszített lendületéből az euróövezeti növekedés - mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A lassulás mértéke ugyan még nem ad okot aggodalomra, de okozhat némi fejtörést a mennyiségi monetáris enyhítés pozitív eredményeire váró döntéshozóknak az Európai Központi Banknál - jegyezte meg. Kifejtette, az összetett BMI-mutató alakulása egyelőre az első negyedévi 0,4 százalékos GDP-növekedéshez mérhető ütemet jelez előre a második negyedévre is, az éves GDP-növekedés tehát valahol 0,2 százalék lehet az euróövezetben. Hozzátette: a munkahelyteremtés üteme négy éve a legmagasabb szintre emelkedett májusban, elsősorban a feldolgozóiparban erősödő üzleti bizalomnak köszönhetően. A szolgáltatóiparban azonban csillapodni látszik az év elején tapasztalt optimizmus.

Jó hír azonban mindazoknak, akik a defláció veszélye miatt aggódtak az euróövezetben, hogy hároméves csúcsra erősödött az árak emelkedése irányába ható nyomás - emelte ki a Markit közgazdásza, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően az elkövetkező hónapokban már pozitív inflációs adatok megjelenésére lehet számítani.