Nőtt az infláció és a munkanélküliség Csehországban

Tavaly éves szinten 1,5 százalék volt az infláció Csehországban - közölték a cseh statisztikai hivatalban hétfőn. A munkaügyi és népjóléti minisztérium közlése szerint a munkanélküliségi ráta decemberben 9,6 százalékra emelkedett.
MTI-Eco, 2011. január 10. hétfő, 11:07
Fotó:

Decemberben éves szinten 2,3 százalékra emelkedett az infláció Csehországban, míg novemberben 2 százalék volt. Havi összehasonlításban decemberben 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami 2010-ben a második legnagyobb havi index volt.

"Az év utolsó hónapjában elsősorban az üzemanyagárak befolyásolták az infláció növekedését. Az üzemanyagok ára decemberben éves szinten 16,6 százalékkal volt magasabb, míg ez az adat novemberben 10,8 százalék volt" - jelentette ki újságírók előtt a statisztikai hivatal képviselője. Közlése szerint éves szinten jelentősen megdrágultak az élelmiszerek, az alkoholmentes italok, a péktermékek, a zöldség és a gyümölcs. A zöldség decemberben 34 százalékkal volt drágább. mint egy éve, a gyümölcs 12,2 százalékkal. 

A munkaügyi és népjóléti minisztérium közlése szerint decemberben 9,6 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Csehországban, ami egy százalékkal több, mint novemberben. Megugrott a munkát keresők száma is: december végén a munkaügyi hivatalokban 561 551 személyt tartottak nyilván, ami 54 911-el több, mint november végén. Ugyanakkor a szabad munkahelyek száma a hónap folyamán csökkent.

Elemzői vélemények szerint a helyzet javulására a következő hónapokban nem lehet számítani. Általános a vélemény, hogy a beindult cseh gazdasági növekedés nagyon törékeny, s a kormány által meghirdetett reformok és takarékossági intézkedések miatt társadalmi tiltakozó megmozdulásokkal is számolni kell, ami negatív hatást gyakorolhat a gazdaságra.

HOZZÁSZÓLÁSOK