Nőtt az infláció Nagy-Britanniában

Csekély mértékben nőtt a fogyasztói árindex júliusban Nagy-Britanniában: a júniusi nulla százalék után júliusban 0,1 százalékos inflációt mértek éves összevetésben a brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett jelentése szerint.
MTI, 2015. augusztus 18. kedd, 12:56
Fotó: Reuters

A brit fogyasztói árindex az elmúlt hat hónapban nulla körül mozgott, áprilisban pedig - 1960 óta először - negatív volt az éves összevetésű infláció.

A ruhaüzletek idei nyári leárazása elmaradt a tavalyi akciók mértékétől, így a ruhaneműk júliusban 2,3 százalékkal voltak drágábbak a tavalyi év azonos időszakában jelzettnél, emiatt nőtt az infláció. A növekedés mértékét azonban visszafogta az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, valamint az üzemanyagárak, ezzel összefüggésben pedig a fuvarozási költségek csökkenése - mutatott rá az ONS.

Szakértők az infláció újbóli csökkenésére számítanak, egyfelől az olajár elmúlt két hónapban megfigyelt csökkenése, másfelől a kínai fizetőeszköz, a jüan leértékelése miatt. "A júliusi érték magasabb volt a vártnál, és könnyen előfordulhat, hogy a fogyasztói árindex visszaesik augusztusban" - idézte a BBC Peter Cameront, az EdenTree Investment Management munkatársát.

Részben az infláció mértékétől függően sokan azt találgatják, mikor hajt végre kamatemelést a brit jegybank. A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 óta rekordalacsony szinten, 0,5 százalékon tartja irányadó alapkamatát.

A robusztus gazdasági növekedés és a történelmi mélységekben járó infláció miatt azonban jelenleg gyökeresen ellentétes irányú folyamatok hatnak a brit monetáris politikára. A jegybank számára előírt inflációs célkitűzés 2 százalék, ezt az értéket viszont várakozások szerint csak bő két év múlva érik el újra.

A júliusi inflációs jelentést kommentálva Peter Cameron ezzel kapcsolatban azt mondta, nehéz elképzelni, hogy a Bank of England monetáris tanácsa még idén megkezdje a kamatemelést.


HOZZÁSZÓLÁSOK