Júniusban az előző havihoz képest, szezonális kiigazítással, 0,6 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, az Európai Unió (EU) 28 tagállamának ipari termelése pedig 0,5 százalékkal emelkedett. Az előző hónapban, májusban az euróövezet ipari termelése havi bázison 1,2 százalékkal, az EU ipari termelése pedig 1,1 százalékkal csökkent. Tavaly júniussal összevetve az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az ipari termelés legnagyobb mértékű havi növekedését Írországban (7,1 százalék), Bulgáriában (3,9 százalék) és Görögországban (3,8 százalékkal) regisztrálták júniusban. A legnagyobb mértékben az észt (-3,1 százalék), a magyar (-2,3 százalék) és a máltai (-1,6 százalék) ipari termelés csökkent júniusban az előző havihoz képest

Éves összevetésben a lett ipari termelése nőtt júniusban a legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal. Sorrendben 7,6 százalékkal Görögország és 6,1 százalékkal Szlovénia következik - közölte az Eurostat. A legnagyobb éves csökkenést a máltai (-8,5 százalék), az észt (-4,6 százalék) és a svéd (-3,1 százalék) ipari termelésben jegyeztek fel júniusban.

Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent a júniusi ipari termelés éves szinten.