Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett jelentése szerint májusban 2,7 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten, miközben elemzők 2,5 százalékra számítottak az áprilisban mért 2,0 százalékos emelkedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 0,4 százalékot vártak az áprilisi 0,5 százalékos havi összevetésű emelkedés után.

Éves összevetésben az energiaárak 5,5 százalékkal emelkedtek, a nem tartós fogyasztási cikkek 0,8 százalékkal, a félkész termékek 2,6 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,6 százalékkal, a termelőeszközök pedig 1,2 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számítva 1,7 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten májusban.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Májusban, az egy évvel korábbihoz képest, 2,2 százalékkal - tavaly február óta a leggyorsabb tempóban - nőttek a fogyasztói árak, míg áprilishoz képest 0,5 százalékos volt a növekedés. Az e havi előzetes adatokat június 28-án teszi közzé a Destatis.

A kép forrása: Pixabay.