Nőttek az ingatlanárak a tengerentúlon

A vártnál kevésbé csökkentek az amerikai lakóingatlanárak májusban éves szinten, az előző hónaphoz képest viszont nőttek.
MTI-Eco, 2012. július 31. kedd, 15:33
Fotó: Napi.hu

Májusban az Egyesült Államok húsz legnagyobb városában szezonálisan kiigazítva 0,9 százalékkal nőttek a lakásárak áprilishoz viszonyítva, sorrendben a negyedik hónapban jegyeztek fel havi szintű növekedést - derült ki a kedden ismertetett S&P/Case-Shiller lakásárindexből. A lakásárak 0,7 százalékkal maradtak el tavaly májushoz képest a húsz legnagyobb amerikai városban, míg a szakértők nagyobb, 1,4 százalékos csökkenésre számítottak. Az árcsökkenés szerényebb volt az áprilisi éves szintű 1,9 százalékos eséshez képest.

Az amerikai lakóingatlan-piac továbbra is lanyha az alacsony árak és kamatok ellenére, elsősorban a lassú gazdasági növekedés, illetve a szigorúbb jelzáloghitel-feltételek miatt. A múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy 8,4 százalékkal 350 ezerre esett az új építésű lakóingatlanok júniusi értékesítése az Egyesült Államokban éves szinten, ez öt hónapja a legalacsonyabb. Az újépítésű lakások eladási középára 232.600 dollár volt, ez 3,2 százalékos csökkenés éves összevetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK