Nőttek az ipari termelői árak az EU-ban

Az ipari termelői árak havi szinten 0,1 százalékkal, éves szinten 1,6 százalékkal nőttek szeptemberben az Európai Unióban (EU) - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
MTI, 2014. november 4. kedd, 11:32

A 18 tagállamból álló eurózónában 0,2 százalékos volt a havi és 1,4 százalékos az éves szeptemberi növekedés az Eurostat becslése szerint. Havi szinten az EU-ban az energetikai szektorban 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak, a tartós fogyasztási cikkek termelő árai 0,1 százalékkal emelkedtek. A beruházási javak árszintje nem változott, a közbülső termékeké 0,1 százalékkal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,3 százalékkal mérséklődött.

A tagállamok közül szeptemberben Észtországban volt a legnagyobb havi árnövekedés (1,1 százalék), aztán következett Dánia, Spanyolország, Franciaország és Hollandia (mindenhol 0,5 százalék).

A termelői árak legjobban Nagy-Britanniában (mínusz 0,4 százalék), Csehországban (mínusz 0,3 százalék), valamint Litvániában, Lengyelországban és Portugáliában (mindenhol mínusz 0,2 százalék) csökkentek.

Magyarországon 2014 szeptemberében havi szinten 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak, éves szinten 2,3 százalékkal csökkentek. Előtte augusztusban 0,2 százalékos havi növekedés és 2,9 százalékos éves csökkenés volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK