Novak: Moszkva nem tervezi, hogy kilép az olajkitermelést korlátozó megállapodásból

Oroszország a hordónként 70 dolláros olajár felett sem tervezi, hogy kilép a nagy olajexportőr országok kitermeléskorlátozási megállapodásából - jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter kedden egy moszkvai gazdasági tanácskozáson.
Szabó Zsuzsanna, 2018. január 16. kedd, 14:50
Fotó: Shutterstock

"Mi elsősorban a kereslet és a kínálat egyensúlyára figyelünk. Számunkra nem az ár a legfőbb tényező (a megállapodásból való kilépés eldöntésében)" - mondta.

Szavai szerint az orosz energiaügyi minisztérium az idei évre 50-60 dolláros olajárral számol, de ez a prognózis lehet, hogy módosításra szorul a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok szakminiszteri tanácskozása után.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében.

Az érintett országok szakminiszterei vasárnap ülnek majd össze tanácskozni Maszkatban.

A kőolaj világpiaci ára jelenleg hároméves csúcsa közelében mozog. A Brent típusú nyersolaj ára az elmúlt napokban 70 dollár felett is járt, 2014 decembere óta először.

Képünk forrás: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK