Növekedést vár Németországtól az IMF

Az erős belföldi alapok miatt a gazdasági tevékenység élénkülése várható Németországban 2013 második felében - állapították meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői az országjelentés hétfőn kiadott záróközleményében.
MTI-Eco, 2013. június 3. hétfő, 17:08

Az IMF szerint a német gazdaság alapja stabil, így az idén a GDP növekedni fog, de csak 0,3 százalék körüli mértékben. A növekedésre a legnagyobb kockázatot az eurózóna jövője miatti bizonytalanság jelenti.

A jelentés szerint megfelelő a fiskális politikában tervezett enyhe lazítás, mert Németország jól teljesít a hiánycélok tartásában. Az összességében gyenge növekedési környezet, és a növekedést fenyegető kockázatok miatt lényeges, hogy ne legyen a kelleténél erősebb a fiskális konszolidáció.

Az IMF szakértői szerint javult a bankszektor helyzete is, de még mindig nagyok a kockázatok. A legtöbb német bank számára kedvezően alakultak a finanszírozási lehetőségek, de a hitelezés csak mérsékelten növekszik. A pénzügyi szektorban megkezdett reformfolyamat ütemét fent kell tartani.

Németország erős helyzete segíti a régió stabilizálását. A jelentés szerint az ország nagy szerepet játszik az eurózóna válságának kezelésében, a szükséges irányvonalak kidolgozásában és a további integráció erősítésében is.

Mivel külföldről is nagy érdeklődés mutatkozik a német gazdasági növekedés iránt, ezért is fontos, hogy tovább támogassák a növekedést. Többek közt erősíteni kell a munkaerőpiacot, segíteni a közepesen képzett munkavállalók beáramlását, és javítani a szolgáltató szektor termelékenységén.

A jelentés kiemeli, hogy a növekvő demográfiai nyomás miatt az államháztartás fenntarthatósága több részből álló egységes stratégiát igényel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.06.04 12:11

..." élénkülése várható Németországban 2013 második felében -..."


..a Próféta szóljon belőle...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html