Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az export értéke éves szinten 8,0 százalékkal növekedett áprilisban. Elemzők 6,4 százalékos gyarapodásra számítottak a márciusi 8,5 százalék után. Havi összevetésben a kivitel 1,5 százalékkal csökkent. Az import értéke immár a negyedik egymás követő hónapban esett, éves alapon 4,2 százalékkal csökkent, elsősorban az alacsony olajárak eredményeként.

A külkereskedelmi mérleg ismét deficittel zárt: a márciusi 229,26 milliárd jenes (1,76 milliárd euró) többlet után áprilisban 53,4 milliárd jenes (349 millió euró) hiány keletkezett, ami jóval kevesebb az elemzői várakozások 318,9 milliárd jenes mediánjánál. Márciusban közel három éve először zárt többlettel a mérleg, köszönhetően az alacsony olajáraknak és az export növekedésének.

Az export növekedésének lassulása visszavetheti a tavaly recesszióba csúszott japán gazdaság élénkülését. A döntéshozók kulcsfontosságúnak tekintik az exportot, amely segítheti a bérek emelését és a magánfogyasztások bővülését, hogy ezáltal beinduljon a tartós növekedési ciklus.

Az idei első negyedévben az export éves növekedési üteme 2,4 százalékra lassult az előző negyedévi 3,2 százalékról, híven tükrözve az amerikai és a kínai gazdaság teljesítményének gyengülését.