Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom szezonális és naptári hatással kiigazított értéke májusban folyó áron 455,6 milliárd dollárt tett ki, ami 0,5 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest, 2015 májusához viszonyítva pedig 2,5 százalékos növekedés. Elemzők 0,3 százalékos havi szintű bővülésre számítottak az áprilisi 1,3 százalékos növekedés után.

Az autó-, az üzemanyag-, az építőanyagok- és élelmiszereladásokat leszámítva 0,4 százalékkal növekedett a forgalom az áprilisi 1,0 százalékos bővülés után.

Havi összevetésben az áprilisi 3,1 százalékos növekedés után májusban 0,5 százalékkal nőttek az autóeladások, a benzinkutak forgalma pedig 2,1 százalékkal ugrott meg, tükrözve az üzemanyagárak közelmúltbeli emelkedését. Az internetes boltok forgalma 1,3 százalékkal, az élelmiszereké 0,5 százalékkal, a ruházati cikkeké pedig 0,8 százalékkal bővült. Az építőipari és kertészeti termékek eladásai 1,8 százalékkal csökkentek, ami a legnagyobb visszaesés az egyes csoportokat tekintve.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez. Az erős májusi adatok nyomán az elemzők javíthatják a második negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésüket, amely szintje jelenleg éves összevetésben 2,5 százalékon áll.