Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentése szerint a januári 11,6 százalékról 11,7 százalékra növekedett a munkanélküliségi ráta. Elemzők csökkenésre, 11,5 százalékra számítottak.

A friss adat csalódást okoz Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek, aki tavaly vitte keresztül a parlamenten a munkaerő-piaci reformot. A merev szabályokon enyhítő törvénycsomag könnyített az elbocsátás szabályain, ugyanakkor átmenetileg költségvetési támogatásban részesítette azokat a munkaadókat, amelyek határozott idejű szerződés helyett meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel vettek fel új alkalmazottakat.

Februárban 97 ezer állás szűnt meg Olaszországban a januári 73 ezres növekedés után. A december-februári időszakban 48 ezerrel csökkent a munkavállalók száma az előző három hónapos időszakhoz képest.

Az olasz foglalkoztatási ráta, amely az egyik legalacsonyabb az euróövezeti tagállamok között, 56,4 százalékra esett az év második hónapjában a januári 56,6 százalékról.

A februári munkaerő-piaci jelentés egyik kedvező eleme, hogy némileg, 39,3 százalékról 39,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a 15 és 24 év közötti fiatalok csoportjában.