Növekedett a német GDP az első negyedévben

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint nőtt a német bruttó hazai termék (GDP) 2014 első negyedévében. Az előző negyedévhez képest 0,8 százalékos, éves összevetésben 2,3 százalékos volt a gazdasági növekedés.
MTI-Eco, 2014. május 23. péntek, 08:45
Fotó: Reuters

A statisztikai hivatal főszámai a mostani második becslésben nem változtak az elsőhöz képest. Az idei első negyedévben a lakossági fogyasztás 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, a beruházások 3,2 százalékkal, az export 0,2 százalékkal, az import 2,2 százalékkal haladták meg a tavaly október-decemberit.

A Destatis pénteki közleménye szerint fellendülőben van a német gazdaság. A negyedév/negyedéves GDP-növekedés három éve nem volt ilyen gyors. A statisztikai hivatal azonban kiemelte, hogy a gazdasági élénkülésben a viszonylag enyhe téli időjárásnak is nagy szerepe volt.

A gazdasági növekedés motorja egyértelműen a belső fogyasztás. A külkereskedelem az első negyedévben kisebb visszahúzó hatást fejtett ki, mert az import dinamikusabban nőtt, mint az export.

HOZZÁSZÓLÁSOK