BUX
36940

Növekedtek a gyáripari megrendelések Amerikában

Hathavi csökkenést megfordítva februárban havi szinten 0,2 százalékkal növekedtek a gyáripari megrendelések az Egyesült Államokban az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölt adatai szerint.

MTI-Eco, 2015. április 2. csütörtök, 17:47

Az adat meglepetést okozott, mivel a januári 0,7 százalékos zsugorodás után elemzők 0,4 százalékos visszaesést vártak. A februári növekedés halvány reményeket ébreszt a dollár erősödésével és a gyenge külföldi kereslettel küzdő feldolgozóipar kilátásait illetően. A gyáripari megrendelések értéke 800 millió dollárral 468,3 milliárd dollárra növekedett. A közlekedési eszközöket leszámítva az új megrendelések 0,8 százalékkal ugrottak meg februárban.

A tartós cikkek rendelésállománya 1,4 százalékkal, 3,3 milliárd dollárral, 230,9 milliárd dollárra csökkent. Ezen belül a közlekedési eszközök rendelésállománya 3,3 százalékkal 69,7 milliárd dollárra süllyedt.

A nem tartós fogyasztási cikkek új megrendelései viszont 1,8 százalékkal 237,4 milliárd dollárra emelkedtek.

A gyengülő európai és kínai kereslet, az erős dollár és az alacsony olajárak továbbra is fékezik az amerikai feldolgozóipar növekedését. Az alacsony kőolajár következtében több energetikai vállalat is elhalasztotta beruházásait vagy csökkentette tőkekiadásait, ami szintén gyengítette a keresletet az ipari termékek iránt.