A KPMG atomenergetikai elemzése megjegyzi, hogy a legtöbb erőmű-megrendelés Ázsiából származik, és 80 százalékban olyan országban telepítenek új blokkokat, ahol már van atomerőmű.

A kelet-európai térségben gyakorlatilag minden ország foglalkozik atomerőmű-bővítéssel és -építéssel, vagy gondolkozik rajta. Bulgáriában a kormány javasolta a kozloduji erőmű bővítését, de ott a belenei atomerőmű befejezése a prioritás. Csehországban a CEZ energetikai vállalat már kérte a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy készítsen környezeti hatástanulmányt a temelíni erőmű új blokkjainak telepítésére.

Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország közösen terveznek nukleáris erőművet építeni Litvániában. Romániában a 2020-ig szóló stratégia írja elő cernavodai atomerőmű két blokkjának befejezését. Horvátországban, ahol nincs ilyen jellegű energiatermelő kapacitás, a kormányfő tett támogató kijelentést ilyen beruházáshoz.

Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban valamint Bulgáriában a lakosság többsége támogatja az atomenergiát. Az atomerőművel szintén rendelkező Románia pedig azok között az országok között van, ahol 31 és 40 százalék között mozog a támogatottság. A térség országaiban a megkérdezettek főbb érvei: az atomenergia segít a globális felmelegedés elleni harcban, és alacsonyabb energiaárakat tesz lehetővé.

Az új atomerőművi blokk vagy blokkok magyarországi telepítéséről szóló előterjesztéshez a parlament hozzájárulása szükséges. Ez várhatóan már a tavaszi ülésszakon megtörténik - mondta a napokban Molnár Csaba energiaügyekért is felelős miniszter. A korábbi tájékoztatás szerint a paksi telephely legalább két, egyenként ezer megawatt kapacitású új blokk elhelyezésére alkalmas műszaki, környezetvédelmi és biztonsági szempontból is. Pakson jelenleg négy, egyenként 500 megawatt kapacitású blokk üzemel.

A nukleárisreaktor-szállítók piaca az orosz mellett három nagy szereplőre koncentrálódik, miután az Areva a Mithusbishi Heavy Industries-val szövetkezett, a General Electric a Hitachival, a Westinghouse a Toshiba leányvállalata lett.