BUX
36940

Növeli katonai kiadásait Csehország

A cseh védelmi miniszter szerint szándékukban áll a védelmi költségvetés növelése lehetőleg már a jövő évtől.

Napi.hu, 2014. június 2. hétfő, 11:08

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter egy katonai fórumon elmondta, hogy - amennyiben sikerül megállapodni a koalíciós partnerekkel - évente a GDP 0,1 százalékával, 4 milliárd koronával szándékoznak emelni a védelmi kiadásokat, lehetőleg már a jövő évi költségvetéssel kezdve.

Ennek azonban feltétele a pénz hatékony és takarékos felhasználása. Erre az egyik lehetőség a szorosabb együttműködés Szlovákiával. A két ország azt tervezi, hogy közösen szereznék be a fegyvereket és katonai felszereléseket, mint a repülőtéri radarok.

Az utóbbi években csökkentették a katonai kiadásokat a recesszió miatt, azonban ez lezárulóban van, és a prognózisok szerint jövőre már nő a cseh gazdaság, ez nemcsak lehetővé, de szükségessé is teszi a katonai költségvetés emelését, annak ellenére, hogy az ukrajnai események dacára senki sem számít külső erő támadására - írta a CTK hírügynökség.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök a napokban nyilatkozott úgy, hogy a bruttó hazai termék 1 százalékára süllyedt védelmi költségvetést középtávon 1,4 százalékra kell emelni.