Novemberben mérséklődik az euróövezeti infláció

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben mérséklődik az inflációs nyomás az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott előzetes becslése szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. november 30. péntek, 11:52
Fotó: Pixabay

Novemberben az előzetes adatok alapján a várt 2,1 százalék helyett 2 százalékra csökken az infláció az euróövezet 19 tagállamában az októberi 2,2 százalékos hat éves csúcsról.

Az infláció legnagyobb hajtóereje, az energiaárak emelkedésének a mértéke novemberben évi 9,1 százalékra csökkent az októberi 10,7 százalékról. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek áremelkedésének a mértéke is csökkent, évi 2 százalékra az előző havi 2,2 százalékról. A szolgáltatások árának emelkedése novemberben 1,3 százalék lehet az októberi 1,5 százalék után. A nem energiaipari termékek ára pedig az októberivel megegyező évi 0,4 százalékkal növekszik novemberben is. (Még küzdeni kell a 2 százalékos inflációért Japánban.)

Az energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek ára nélküli maginfláció novemberben 1 százalék lehet az előzetes adatok alapján az októberi 1,1 százalék után. Elemzők az októberivel megegyező maginflációt vártak novemberre is.

HOZZÁSZÓLÁSOK