Az euró/dollár árfolyama normális sávban mozog, és bár a japán jennel szemben erősödött a közös fizetőeszköz, nem drámai mértékben - mondta újságírók előtt Ewald Nowotny. Az esetleges árfolyamháborúról - vagyis arról, hogy a jelentősebb központi bankok egymással versengve leértékeljék fizetőeszközüket - szóló vita teljesen felesleges és túlzó - mondta.

Nowotny megerősítette, hogy az ECB-nek nincs árfolyamcélja, csak árstabilitási célja van. Csak akkor merülhet fel a beavatkozás kérdése, ha az árfolyam erősen veszélyezteti az árstabilitást. "Jelenleg nem látunk közvetlen cselekvési kényszert" - tette hozzá.

Az osztrák jegybank vezetője az euróval szemben növekvő bizalmat lát a piacokon. Már megszilárdult az a vélekedés, hogy nem áll fenn az euró összeomlásának veszélye - mondta. Rámutatott: Spanyolország, Portugália és Írország összesített folyó fizetési mérleg hiánya 2008-ról 2012-re drasztikusan csökkent. A strukturális intézkedések hatottak, még ha egyelőre a munkanélküliség és más tényezők kárára is - mondta. A bankelnök szerint a piacok elismerik az EU és az EKB megelőző lépéseit is, mint az Európai Stabilitási Mechanizmus megalkotása.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy Szlovénia helyzete nem hasonlítható Cipruséhoz. Szlovéniában is szükség van reformokra, de a problémák megoldhatók önerőből, ha megvan a szükséges politikai akarat - mondta. "A kérdés, amely mindannyiunkat nyugtalanít egy kissé az, hogy mennyire biztosított a politikai cselekvési készség" - fogalmazott.

Nowotny beszámolt arról, hogy az osztrák nemzeti bank aktuális várakozásai szerint az euróövezet gazdasági növekedése az idei első negyedévben éri el a mélypontját és aztán fokozatosan javulni fog. Az osztrák gazdasági növekedés szintén javulni fog a bank számításai szerint a második negyedévtől, és éves szinten 0,6-0,7 százalékkal növekedik a bruttó hazai termék (GDP).