Heves politikai viták és nyilatkozatok kereszttüzében került sor a szenátus igazságügyi bizottságában Neil Gorsuch, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság új tagjának jelölt jogász megszavazására.

Az igazságügyi bizottság, ahol a republikánusoknak szintén többségük van, 11:9 arányban megszavazta Gorsuch jelölését. Valamennyi demokrata párti szenátor a jelölt ellen voksolt - írta az MTI.

A kinevezéshez a szenátus egészének szavazása szükséges, erre pénteken, a plenáris ülésen kerül sor. A gyakorlat szerint a 100 szenátor körül 60-nak kell megszavaznia a legfelsőbb bíróság új tagját, ám hétfőre kiderült, hogy nem lesz meg ez a kétharmados többség. 41 demokrata párti szenátor ugyanis jelezte: a pénteki plenáris ülésen nem hajlandó Gorsuchra voksolni.

A demokraták egy része, például Dianne Feinstein kaliforniai szenátor szerint Gorsuch túlságosan is konzervatív nézeteket vall a társadalmat érintő olyan lényeges kérdésekben, mint például a művi terhességmegszakítás, vagy a "kegyes" halál, azaz az orvosi segítséggel a beteg kérésére előidézett halál. Más demokrata politikusok, mint például Chris Coons connecticuti politikus, azért nem szavaznak Gorsuschra, mert a tavaly, a választás évében Obama elnök által jelölt Merrick Garland bírót a republikánusok még csak meghallgatni sem akarták.

Nukleáris megoldás

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője már korábban jelezte, hogy mindenképpen megszavazzák a coloradói bírót, de elkerülendő a demokraták obstrukcióját, megváltoztatják a szenátusi szabályokat. Így a kinevezéshez elégséges lesz 51 szenátor voksa, azaz az egyszerű többség is. Ezt az amerikai politikai közbeszéd "nukleáris megoldásnak" nevezi.

A szenátusban 52 republikánus és 48 demokrata párti szenátor van, három demokrata párti politikus pedig már jelezte, hogy a pénteki plenáris szavazáson Gorsuch mellett foglal állást. Az új főbíró megválasztására azért van szükség, mert tavaly télen elhunyt Antonin Scalia, a legfelső bíróság konzervatív tagja.