Nulla alá süllyedt a kamat Japánban

A jegybank végsőkig enyhített monetáris politikájának hatására pénteken a zéró alá süllyedt a napi hitelek kamata a japán bankközi piacon. Bár az ország már három éve deflációs pályán mozog, negatív kamatra korábban soha nem volt még példa.
Papp Zoltán, 2003. január 27. hétfő, 07:01
Fotó:

A mostani fejlemény annak tudható be, hogy a Bank of Japan (BoJ) a "kvantitatív könnyítés" politikája jegyében 2001 márciusa óta fölös likviditással árasztja el a piacot. A Dow Jones szerint a kamat mínusz 0,01 százalékra csökkent, a Reuters pedig arról számolt be, hogy január 27/28-ra már mínusz 0,02 százalékon születtek üzletek. A teljes pénteki volumen mintegy 15 milliárd jen (127 millió dollár) volt.
A negatív kamat azt jelenti, hogy a hitelfelvevő kisebb összeget fizet vissza, mint amennyit kap. Hitelezői szempontból ez elvben veszteséges, csakhogy a Japánon kívüli piacon december közepe óta még olcsóbban, mínusz 0,05-0,1 százalékos kamattal lehet swap-devizaügyletek révén jenhez jutni, így a legjobb hitelképességű bankok - európai és amerikai pénzintézetekről van szó - még a negatív kamatú hitelezésen is némi nyereséget érhetnek el Japánban.
A negatív kamatláb roppant ritka jelenség, közgazdászok példaként arra szoktak hivatkozni, hogy Svájcban a hetvenes években a nulla alá vitték a betéti kamatokat. A kormány és a jegybank a gazdaság állapotához képest túl erősnek tartotta akkor a frankot, s a lépés célja az volt, hogy a külföldiek feladják frankbetéteiket. A svájci akció sikerrel járt, a BoJ monetáris politikája ellenben mindmáig nem tudta lendületbe hozni a japán gazdaságot. A kormány pénteki prognózisa szerint az áprilissal kezdődő pénzügyi évben a gazdasági növekedés 0,6 százalékra lassul a folyó évre várt 0,9 százalékról. Közgazdászok ennél is kisebb, mindössze 0,1 százalékos rátát jósolnak.
(NAPI)

HOZZÁSZÓLÁSOK