Nulla közelében maradhat a svájci kamat

Elemzői várakozások szerint a mai kamatdöntés nem hoz változást a svájci alapkamat nulla közeli értékében.
Leszák Tamás, 2009. szeptember 17. csütörtök, 09:46
Fotó:

A svájci központi bank (SNB) 0,25 százalékon, változatlan szinte hagyhatja irányadó alapkamatát, illetve tovább folytathatja deflációellenes intézkedéseit - írja a Bloomberg.

Elemzők szerint a háromhónapos Libor-célérték 0,25 százalékon maradhat az SNB mai, negyedéves ülésén, amelynek eredményét délután publikálja a bank. A defláció veszélye továbbra is fennáll, ezért az SNB továbbra is expanzív monetáris politikát folytat majd és a kamatszint alacsonyan marad - mondta augusztus végén Thomas Jordan a bank igazgatótanácsi tagja.

Néhány elemző szerint a svájci gazdaság a jelenlegi negyedévben visszatérhet a növekedési pályára, miután júliusban három hónapja először nőttek az export adatai, a vezető gazdasági mutatók pedig kilenchavi csúcsra érkeztek augusztusban és az ipari kibocsátás 2009-ben először mutatott bővülési jeleket.

Bár a svájci alapkamat szinte nulla, itthon nagyjából 7-10 százalék közötti thm mellett lehet frankhitelhez jutni. A bankok azzal érvelnek, hogy forrásköltségeik is jóval magasabbak annál, mint a válság kiterjedése előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK