Németországban jövőre nulla gazdaságnövekedés lesz - idézi az MTI a német kormány megbízásából dolgozó független szakértői tanács, az "öt bölcs" véleményét. A tanács szerdán nyilvánosságra kerülő őszi jelentéséből a Der Spiegel című német hetilap idézett szombati számában.

Az "öt bölcs" azzal számol továbbá, hogy 2009-ben nő a munkanélküliség a gazdaság gyengülésére, amit a globális pénzügyi válság okoz.


A kormány csak kicsit optimistább

A német kormány épp a minap 1,2 százalékról 0,2 százalékra mérsékelte a jövő évi GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozását. A független német gazdaságkutató intézetek ugyancsak jelentősen visszafogták jövő évi előrejelzéseiket.


A Bert Rürup által vezetett szakértői tanács jóslata szerint jövőre csökken az ipar termelés és visszaesnek a megrendelések. Az "öt bölcsek" bírálták az Angela Merkel vezette német kormány közelmúltban bejelentett gazdaságélénkítő csomagját, mivel szerintük az nem elég hatékony a célok elérésére.


Pénteken hozták nyilvánosságra, hogy szeptemberben 3,8 százalékkal csökkent a német feldolgozóipari termelés. A jövő héten ismertetetik a harmadik negyedévi német gazdaságnövekedéssel kapcsolatos előzetes adatot. A Reutersnak nyilatkozó, az adattal már megismerkedett egyik kormányzati forrás azt mondta, hogy a harmadik negyedévben mintegy 0,25 százalékkal gyengült a gazdaság.

Svájc recesszióba kerülhet

Recesszióba kerülhet a svájci gazdaság, a kormány azonban továbbra is azzal számol, hogy nem nő jelentősen a munkanélküliek száma - egyebek között erről beszélt a SonntagsBlick című vasárnapi svájci lapnak az ország gazdasági minisztere. Doris Leuthard két hete még az mondta, hogy nem számolnak recesszióval, de a kormány várhatóan egy százalék alá csökkenti a jövő évi gazdaságnövekedéssel kapcsolatos előrejelzését.
A miniszter most úgy fogalmaztt, hogy a svájci gazdaság recesszióba kerülhet, azaz két egymást követő negyedévben negatív lesz a gazdasági növekedés. Leuthard arról nem beszélt, hogy szerinte ez mikor következne be.

Elmondta továbbá, hogy nem számolnak a munkanélküliség jelentősebb növekedésével, miután csökken a bevándorlók száma.


A múlt héten - egy hónapon belül már másodszor - alapkamatot csökkentett a svájci központi bank, amely jelezte: tovább mérsékelheti a kamatot a gazdaság élénkítése céljából.