Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi válság óta tapasztalt fellendülés során soha nem volt magasabb annak a valószínűsége, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyedjen, mint most - vélik a J.P.Morgan elemzői a Yahoo!Finance tudósítása szerint. A befektetési bank elemzője, Jesse Edgerton szerint az általuk használt makroökonómiai indikátor szerint múlt hét végén 36 százalékos valószínűséget jelzett arra, hogy a világ legnagyobb gazdasága a következő 12 hónapban recesszióba süllyedjen. Ez már a második olyan hét, hogy a mutató új, a pénzügyi válság óta nem tapasztalt csúcsra emelkedett.

A J.P. Morgan által használt indikátor számos makrogazdasági mutató értékét veszi egyszerre figyelembe, többek között a fogyasztói bizalmat, a termelővállalatok bizalmi szintjét, az új építési engedélyek számát, az új autó eladásokat és a munkanélküliséget.

A dolog pikantériája az, hogy bár a mutató a múlt hét végi, vártnál kedvezőtlenebb májusi foglalkoztatási adatokkal egy időben jelzett, ez utóbbi adat nem része az index számításának. A múlt pénteki munkaerő-piaci jelentés szerint az amerikai gazdaság nem mezőgazdasági szektorában mindössze 38 ezer új munkahely keletkezett május folyamán, az elemzők előzetesen ennél sokkal erősebb adatra, 160 ezerre számítottak. Eközben a munkanélküliségi ráta 4,7 százalékosra esett az áprilisi 5 százalékról, ennek oka, hogy időközben 458 ezer fővel csökkent a potenciális munkavállalók létszáma.

A munkanélküliségi ráta viszont mér része a modellnek, s a J.P. Morgan szerint a nagyon alacsony értékek komoly figyelmeztető jelzésként értékelhetők. Edgerton magyarázata szerint modelljükben kétféleképpen veszik figyelembe a rátát. Egyrészt annak emelkedése általában megfigyelhető a recesszió kialakulása előtt közvetlenül, így ebből a szempontból a pénteki adatok még kedvezőek is lehetnek. Azonban annak értéke az egyik leghasznosabb recesszió előrejelzőként működik. S az, hogy a most megfigyelt szintre csökkent, arra utal, jelentősen megnőtt az esélye az amerikai gazdaság túlfűtötté válásának, ami hatékonyan meg tud ágyazni egy későbbi recessziónak.

A recessziók leggyakrabban akkor kezdődnek, amikor a dolgok a legjobbnak látszanak. Általában csak később, amikor már a kedvezőbb adatok érkeznek, vesszük észre, hogy a gazdaság már recesszióba süllyedt - tettet hozzá a szakértő.