Nyakunkon az újabb gazdasági katasztrófa?

Ha világ jegybankjai nem emelik a hitelköltségeket, akkor visszatérhet a 2008-09-es pénzügyi válság - állítja a Nemzetközi Elszámolások Bankja. Az előjelek a feltörekvő országokban már láthatók: dagad az ingatlanpiaci lufi.
NAPI, 2011. június 27. hétfő, 09:46
Fotó: Napi.hu

Az alacsony hitelkamatok a világgazdaság pénzügyi stabilitásának megingásával fenyegetnek - állítja éves jelentésében a Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS). A jegybankok a 2008-09-es pénzügyi válság idején azért mérsékelték alapkamataikat, hogy segítsék a gazdasági növekedés megindulását, ám a BIS szakértői szerint ezzel végső soron ellentétes hatást érhetnek el. A hosszabb távon alacsonyan tartott kamatok jelentős pénzügyi torzulásokhoz, az erőforrások rossz újraelosztásához vezethetnek, és lehetővé teszik fejlett országok pénzintézeteinek, hogy halogassák a tőkeáttételek leépítését - idézi a BBC az elemzést.

További gond, hogy miközben az olcsó pénz és a laza monetáris politika valóban hátszelet adott a növekedésnek, ám eközben a feltörekvő országokban, elsősorban Ázsiában meglódult az infláció. Emiatt megugrottak a háztartások megélhetési költségei, ami viszonyt a növekedés lefékeződésével fenyeget. A BIS szerint a jegybankoknak emelniük kell alapkamatukat, hogy megfékezzék az inflációt - erre már csak azért is szükség van, mert enélkül elveszthetik hitelüket, amit az árstabilitás felett őrködő intézményekként őrizniük kellene.

A bank szakembereit különösen az felfúvódó eszközbuborékok aggasztják. Az olcsó hitel fenntarthatatlanul magasra lökte fel az ingatlanárakat a feltörekvő gazdaságokban, és gyorsan nő a magánvállalatok eladósodottsága. Ez a tendencia nagyon hasonlít ahhoz, ami a gazdasági válság előtt kialakult. A feltörekvő országok viszonylag simán átvészelték a krízist, de most olyan egyensúlyvesztés fenyegeti őket, amilyenekbe a fejlett világ belebukott - figyelmeztet a BIS.

Az ingatlanpiacon a magas árak miatt olyan kínálati túlsúly alakult ki, ami csak évek alatt kerülhet egyensúlyba a kereslettel. Ha viszont az ingatlanágazat összeomlik, az maga alá temetheti a feltörekvő országok gazdasági növekedését. A pénzügyi válságok, különösen azok, amelyeket az olcsó hiteleken felhizlalt ingatlanpiaci árrobbanás előz meg, nehezen elhordható, nagy romhalmazt szoktak maguk után hagyni - állítják a BIS szakértői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vazulneni, 2011.06.27 23:02

@bogar511: Így igaz, Lévai József elvtárs is onnan bizonygatja hogy milyen sz@r neki ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.06.27 13:33

@Zodiakus: Minden rossz USA-ból jön..
egyszer csak összedőlnek ők is, ha már tőlük (bankjaiktól) bűzlik a világ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.06.27 13:00

Abban a bűnös múltban én úgy tanultam hogy a kapitalizmus váltságtól váltságig tántorog.Mintha a mi jelenünket látták volna jó előre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html