Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Steven Mnuchin a CNBC televíziónak nyilatkozva 2018-ra 3 százalékos gazdasági növekedést ígért, és "nagy gazdasági változásokat" helyezett kilátásba.

A pénzügyi válság óta folyamatosan lassuló gazdasági növekedés anomália és az Obama-kormányzat politikájának következménye. Úgy vélte, ezen lehet változtatni, és azt mondta, a Trump-adminisztráció 3 százalékos, vagy ennél is nagyobb gazdasági növekedést szeretne elérni a jelenlegi 1,8 százalékkal szemben. A növekedés gyorsítását alapvető fontosságúnak nevezte.

A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy az adórendszer átalakításának ügyében a tárca folyamatosan egyeztet a képviselőház és a szenátus republikánus politikusaival. Augusztusra ígérte az új pénzügyi reformot, amely szerinte versenyképesebbé teszi az amerikai vállalatokat.

A várható árfolyampolitikát illetően az erős dollár mellett foglalt állást, kifejtve, hogy az erős nemzeti valuta a gazdaságba vetett bizalom jele, és "hosszú távon jó dolog". A kínai valutával kapcsolatos politikáról óvatosan nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy egészséges kétoldalú kapcsolatokra törekszenek a világ második legnagyobb gazdaságával. "Sok területen kell együttműködnünk, a kereskedelmi kapcsolatokat meg kell vizsgálni. Arra nem tért ki, amit Donald Trump választási kampányában gyakran hangoztatott a kínai "valutamanipulációról".

A beiktatás óta eltelt egy hét alatt Mnuchin mintegy tíz külföldi pénzügyminiszterrel és több nemzetközi szervezet vezetőjével, így a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal folytatott megbeszéléseket és - a The Wall Street Journal című lap információi szerint - szorosan együttműködik Gary Cohnnal, az Országos Gazdasági Tanács igazgatójával, aki korábban kollégája volt a Goldman Sachs bankháznál.