Nyár végi elszámolás: elszabadultak az árak

Lengyelországban gyakorlatilag elszabadultak az árak idén nyáron a kedvelt üdülőhelyeken. A tengerparton például 75 százalékos drágulást tapasztalhattak az utazók az egy évvel korábbihoz képest.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 3. hétfő, 06:40
Fotó: Pixabay

Az utolsó nyaralók még csak készülődnek hazafelé, de a hotelek, panziók, apartmanok már számolják a hasznot Lengyelországban - írja körképében a Rzeczpospolita. Ha valaki a nyári vakációt júliusban töltötte, magas árakkal kellett számolnia. Minél közelebb volt a vízhez (mind a tengerparton, mind pl. a Mazuri-tavaknál), annál drágább volt a pihenés.

Az átlagárak az idén a tenger melletti üdülőkben 75 százalékkal voltak magasabbak, mint 2017-ben. A hegyekben a különbség még nagyobb volt - feltehetően a hőség miatt. Az ágazatnak kiváló volt ez a szezon - még a Balti-tenger vizének hőmérséklete is elérte helyenként a 25 Celsius-fokot. Augusztusban aztán 30 százalékkal estek az árak.

Új jelenség volt az idén a lengyelországi turizmusban a rövid utak népszerűsége a nagyvárosokba, például Krakkóba, Varsóba vagy Wroclawba. A fővárosban ez rekord eredményt hozott: a helyfoglalások száma 191 százalékkal nőtt. Ezzel egyidejűleg Krakkóban 2017-hez képest az átlagos egy éjszakai szállodai ár 142 százalékkal volt magasabb, Karpaczban 85 százalékkal.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK