A sötét jóslatok arra vonatkozóan, hogy a horvátországi turizmust idén két vállra fekteti a koronavírus-járvány, ezért az ország GDP-je szabadesésben fog zuhanni 2020-ban, nem látszanak teljesülni - írta a bne IntelliNews régiós hírportál.

Horvátország az EU-tagállamok közül elsőként nyitotta meg határait azok előtt az országok előtt, amelyekben viszonylag alacsony volt a koronafertőzöttség, majd az unió összes tagországa, végül az azon kívüli országok előtt is felhúzták rolót. Online beléptető rendszerrel könnyítették meg az érkezők bejutását az országba.

Ennek eredményeként milliók érkeztek az adriai országba anélkül, hogy megugrott volna a fertőzések száma. Az augusztus már nagyon jól alakult a körülményekhez képest. A hónap első kilenc napjában egymillió turista érkezett Horvátországba, ahol 7,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez a tavalyi azonos időszak mérésének 70 százaléka - büszkélkedett az eVisitor adatszolgáltató adataival a horvát idegenforgalmi szövetség. Ezt megelőzően már a július is jól alakult, miután 2019-hez képest 60 százalékos forgalmat értek el - számolt be Kristjan Stanicic, a szervezet igazgatója.

"Több Balaton, kevesebb Adria, ez legyen most a jelszó" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök július közepi rádióinterjújában, utalva arra, hogy a koronavírus-járvány miatt belföldön nyaraljanak a magyarok, mert az kevésbé kockázatos, de közben a hazai gazdaságnak is segít.

Közeli országok

Az eVisitor adatai szerint főként a közép-európai országokból érkeznek a turisták, akik könnyen el tudnak jutni közúton Horvátországba. Emellett vannak jelei annak, hogy azok a nyugat-európaiak, akik általában távolabbi, egzotikus helyekre szoktak látogatni az évnek ebben az időszakában, a járvány miatt most közelebbi célpontot választottak. Ennek tükrében nem meglepő, hogy egyes országokból többen érkeztek 2020-ban, mint 2019-ben.

Például Németországból augusztus 1. és 9. között 225 ezren utaztak Horvátországba, ami hat százalékkal több az előző év azonos időszakának adatánál. Ugyanez a helyzet Szlovéniával, amely esetén 10 százalék a növekedés, Lengyelországgal, plusz 16 százalék, és a hazai turistákkal. Stanicic szerint összességében az említett országokon kívül az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar turisták utaztak szívesen Horvátországba. Nem véletlen, hogy a horvát idegenforgalmi szövetség nemzetközi propagandakampányával éppen ezeknek az országoknak a lakóit igyekezett megdolgozni.

A rengeteg érkező ellenére sikerült elkerülni, hogy kitörjön egy újabb járványhullám. Általában napi néhány tucat új fertőzést jelentenek a hatóságok, ezen túl csak egyes éjszakai szórakozóhelyeken alakultak ki gócpontok, miután az odalátogatók nem hallgattak arra a jó tanácsra, miszerint a mulatozást idén korlátozzák a szabad terekre.

Jobb lesz a vártnál

A Világbank becslése szerint a horvát GDP 11 százalékát adja az idegenforgalom, amelynél csak Montenegró mutat magasabb, 11,67 százalékos arányt Európában. Amikor áprilisban gyakorlatilag nullára csökkent a turizmus, Gari Cappelli, a zágrábi kormány idegenforgalmi minisztere azt jósolta, hogy a legjobb esetben 60 százalék lesz a teljes szezonban a zuhanás, a legrosszabban 90 százalék, és a legvalószínűbbnek a 75 százalékos mínuszt tartják. Ennek alapján úgy számolták, hogy az ágazat négymilliárd dollár bevételt hoz a gazdaság konyhájára, ami a tavalyi harmada lett volna.

A GDP hanyatlására az EBRD mínusz 7 százalékos előrejelzésétől az Európai Bizottság majdnem mínusz 11 százalékos becsléséig terjedő jóslatok jelentek meg. A Világbank Horvátországnak adta a "legrosszabb osztályzatot", mínusz 9,3 százalékot, szemben azzal, hogy Bulgária esetén is csak mínusz 6,2 százalékot jósolt. Ez azonban azon a feltételezésen alapult, hogy nemzetközi idegenforgalom 60-80 százalékkal marad majd el 2020-ban a 2019-estől. Ez a horvátok nem kis örömére az ő országukban nem jött be.