Nyaralni készül? Erről mindenképpen tudnia kell

A turizmus a becsült 5 helyett az összes szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért felelős, az utazgatással járó emisszió négyszer olyan gyorsan nő, mint korábban gondolták - számolták ki ki kutatók. A Nature Climate Change-ben publikált eredményt a greenfo.hu szemlézte.
Szepesi Anita, 2018. május 13. vasárnap, 18:46
Fotó: Shutterstock

A Sydney-i Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a kínai Nemzeti Cseng Kung Egyetem kutatói a turizmus teljes ellátási láncát - közlekedést, szállást, étkezést és italfogyasztást, szuvenírvásárlást, öltözködést, kozmetikumokat - vizsgálva állapították meg, hogy a turizmus ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták - olvasható a portál cikkében.

2016-ban nem kevesebb, mint 1,2 milliárd ember utazott külföldre, és 6 milliárdan utaztak belföldön. A turizmus már így is 3 milliárd dolláros piaca az előrejelzések szerint évi 4 százalékkal növekszik, gyorsabban, mint például a nemzetközi kereskedelem.

A turizmushoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás a vizsgált periódusban kb. négyszer olyan gyorsan nőtt, mint gondolták: 3,9 gigatonna szén-dioxid-ekvivalensről 4,5 gigatonnára (Gt), ami kb. 15 százalékos növekedést jelent. Előrejelzésük szerint a kibocsátás mennyisége már 2025-re 6,5 Gt-ra nőhet a szektorban.

A tudósok a küldő és a fogadó országok felelősségét vizsgálták: vajon azok az országok vállaljanak nagyobb részt a felelősségből, amelyek magukhoz csábítják a turistákat, vagy azok, amelynek polgárai előszeretettel növelik utazgatással az ökológiai lábnyomukat?

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK